Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Osapäiväraha tukemaan työhön p…

Uutinen

Osapäiväraha tukemaan työhön paluuta

Osapäiväraha tukemaan työhön paluuta

Sairauspäivärahajärjestelmän uudistamista pohtinut työryhmä esittää osapäivärahajärjestelmän käyttöönottoa. Osapäivärahalla tuettaisiin työntekijän tai yrittäjän paluuta työhön pitkähkön työkyvyttömyysjakson jälkeen.

Esittäessään osapäivärahan käyttöönottoa SAK on pitänyt tärkeänä, että osapäiväraha otetaan käyttöön nimenomaan keinona tukea työhön paluuta ja työssä pysymistä. Pehmeä lasku sairaslomalta työelämään voisi tarjota monille mahdollisuuden jatkaa työelämässä eläkkeelle siirtymisen sijaan. Mahdollisuuksia järjestelmän laajentamiseen voidaan arvioida, kun nyt esitetystä osapäivärahajärjestelmästä on saatu riittävästi kokemuksia. Keskusteluissa on ollut esille esimerkiksi mahdollisuus maksaa osapäivärahaa heti sairausloman alusta asti. Tähän saattaa SAK:n mielestä liittyä eräitä ongelmia, kuten kysymykset sairauden vaikeutumisesta osa-aikaisen sairasloman aikana sekä työnantajan velvollisuudesta maksaa palkkaa sairauden ajalta.

Palkansaajien kannalta on olennaista, että osa-aikaiseen sairaslomaan päädytään työntekijän ja työnantajan yhteisellä sopimuksella sen jälkeen kun työterveyslääkäri on todennut, että työkyvyttömyydestä huolimatta työntekijälle ei koidu terveydellistä haittaa esimerkiksi puolipäiväisestä työskentelystä. SAK on pitänyt tärkeänä, että mahdollisuus osapäivärahaan ei johda tiukennuksiin työkyvyn arvioinnissa eikä tavoitteena myöskään pidä olla osa-aikatyön lisääminen. Olennaista on myös, että osapäivärahan mahdollisuutta arvioitaessa lähtökohtana on työntekijän oma työ, ei mikään erikseen sairausloma-ajalle osoitettava muunlainen osa-aikatyö.

Erityisen myönteistä palkansaajien kannalta on myös se, että osapäivärahasta on tulossa itsenäinen etuus. Tämä merkitsee, että osa-aikaista sairauspäivärahaa voidaan maksaa myös henkilölle, jonka sairausloman kesto on jo ylittänyt tavallisen sairauspäivärahan 300 päivän enimmäiskeston. Osapäivärahan on kuitenkin tarkoitus olla lyhyt etuus. Sen vähimmäiskestoksi esitetään kahta viikkoa ja enimmäiskestoksi kolmea kuukautta.

Osapäivärahajärjestelmä on käytössä myös Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Näissä maissa järjestelmästä on saatu myönteisiä kokemuksia.

Sairauspäivärahajärjestelmän uudistamista pohtinut työryhmä jätti esityksensä tänään sosiaali- ja terveysministerille. Työryhmä esittää, että osapäivärahajärjestelmä otettaisiin käyttöön vuoden 2006 alusta.

Lisätietoja

Ohjelmapäällikkö Sinikka Näätsaari, puh. 040 731 2384