Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset VAL:n Rannisto: Puolustushalli…

Uutinen

VAL:n Rannisto: Puolustushallinnon rakennuslaitoksen yhtiöittäminen ei turvaa työpaikkoja

Valtion ja erityispalvelujen ammattiliitto VAL ry on erittäin pettynyt selvitysmies Ukko Laurilan esitykseen, että Puolustushallinnon rakennuslaitos (PhRakL) yhtiöitettäisiin samalla, kun puolustushallinnon kiinteistöt siirretään uusille omistajille ja myöhemmin myytäisiin jollekin kiinteistöalan yritykselle.

Liitto on tyrmistynyt myös tavasta, jolla henkilöstö sai tiedon selvitysmiehen esityksestä.

– Se, että rakennuslaitoksen henkilöstö saa tiedon tiedotusvälineiden kautta osoittaa, ettei heistä todellakaan välitetä. Yleisten periaatteiden mukaan henkilöstön on saatava tieto heidän asemaa tai työpaikkaa koskevista muutoksista tai esityksistä ensimmäisinä. Selvitysmiehen menettelytapa on anteeksiantamaton, sanoo puheenjohtaja Raimo Rannisto.

– Yhtiöittäminen ei ole oikea eikä taloudellisesti kannattava vaihtoehto. Se ei takaa henkilöstön työsuhdeturvan jatkumista eikä Puolustusvoimien vaatimusta saada huolto-, korjaus-, rakennus- ja siivouspalvelut yhdeltä luukulta kuten tähän asti. VAL ei tyydy selvitysmiehen ratkaisuun, vaan ajaa omaa esitystään sekä hallitukselle että eduskunnalle, sanoo puheenjohtaja Rannisto.

– Olemme erittäin pettyneitä siitä, ettei selvitysmies Laurila ole katsonut liikelaitosmallia sellaiseksi, että se voitaisiin toteuttaa. Ihmettelemme myös, millä perusteella hän pitää mallia aikansa eläneenä. Olemme vankasti sitä mieltä, että liikelaitostaminen olisi oikea vaihtoehto rakennuslaitoksen kehittämisessä, sanoo puheenjohtaja Rannisto.

VAL:n tavoitteena on turvata henkilöstön asema ja PhRakL:n toiminta tulevaisuudessa.

– Mielestämme ainoa henkilöstön aseman turvaava toimintamalli on sellainen, että sen voi toteuttaa harkiten ja ajan kanssa. Pitkä siirtymäaika antaa mahdollisuudet virheiden minimoimiseen. Esitämmekin, että rakennuslaitos säilytetään puolustusministeriön (PLM) omistuksessa ja ohjauksessa niin, että laitos jatkaisi toimintaansa seuraavat kolme vuotta nettobudjetoituna virastona. Tämän jälkeen perustetaan ministeriön alainen liikelaitos, jolla on kolmen vuoden ajan oikeus PLM:n kiinteistöjen hoitoon. Lisäksi liikelaitoksella on mahdollisuus kilpailla muistakin asiakkaista kuin Puolustusvoimista. Vasta tämän jälkeen tulisi kyseeseen asteittainen siirtyminen kilpailuttamiseen, linjaa VAL:n puheenjohtaja.

– Rakennuslaitoksen henkilökunnan osalta ei saa ryhtyä minkäänlaisiin sellaisiin toimenpiteisiin jotka huonontaisivat sen asemaa tai työsuhteita, ellei uusia työpaikkoja osoiteta vähintään samoilla työehdoilla kuin heillä nyt on. Näin tulee toimia aina vuoden 2006 loppuun saakka, Rannisto vaatii.

Puolustushallinnon rakennuslaitoksen palveluksessa olevat työntekijät edustavat monia eri ammatteja, mm. sähkömiehiä, siivoojia, toimisto- ja kunnossapitohenkilöstöä, lvi- ja elektroniikka-asentajia sekä kirvesmiehiä. Valtaosa laitoksen 1500 työntekijästä on järjestäytynyt Valtion ja erityispalvelujen ammattiliitto VAL ry:hyn, jossa on kaikkiaan noin 30 000 jäsentä.

Lisätietoja

Puheenjohtaja Raimo Rannisto, gsm 0400 478 932
Valtakunnallinen pääluottamusmies Markku Toivanen, gsm 040 5237 498