Eläkkeiden taso turvataan yhteistyöllä
Työmarkkinajärjestöt ja maan hallitus sopivat tänään kestävän talouskasvun ja työllisyysohjelman toimeksiannot. Eläkeikään liittyviä heikennyksiä ohjelmassa ei ole. Sen sijaan osapuolet sopivat, että työuraryhmässä kartoitetaan suomalaisen työeläkejärjestelmän kehittämistä ja määritetään työeläkeuudistuksen suuntaviivat.
Alla hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kannanotto. Kestävän talouskasvun ja työllisyyden ohjelman valmisteluryhmien toimeksiannot ja kokoonpanot löytyvät SAK:n teemasivuilta.
Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kannanotto 5.5.2010
Hallitus ja työmarkkinajärjestöt kokoontuivat Kesärannassa 5. toukokuuta 2010 arvioimaan kasvu- ja työllisyysohjelman valmistelua. Samalla vahvistettiin työryhmien toimeksiannot.
Kokouksessa todettiin yhteisesti, että viime viikkojen keskusteluissa työuran pidentämisestä on päädytty siihen, että tehtäväasettelua on syytä laajentaa. Elinaikaodotteen ennakoitua nopeampi kasvu on johtamassa eläkkeiden alentumiseen huomattavasti enemmän kuin vuoden 2005 eläkeuudistusta tehtäessä arvioitiin, mikäli työurat eivät vastaavasti pitene. Tällä on kielteinen vaikutus eläkkeiden ostovoimaan ja verotuloihin.
Lisäksi todettiin yhteisesti, että julkisen talouden kestävyysvajeen hallinnan kannalta työurakysymyksillä on keskeinen merkitys verojen, menojen ja talouden tuottavuuden parantamisen ja kasvun nopeuttamisen rinnalla. Osapuolet ymmärtävät, että ryhdyttäessä laman jälkeisiin tasapainottamistoimiin tullaan tarvitsemaan kaikkia näitä tekijöitä julkisen talouden kestävyyden varmistamiseksi.
Työuraa käsittelevän työryhmän tavoitteeksi työeläkejärjestelmää uudistettaessa asetettiin tämän pohjalta kolme tavoitetta:
- Työeläke-etuuksien riittävä taso on turvattava oloissa, joissa elinaikakertoimet alentavat tulevia eläkkeitä aiemmin oletettua selvästi enemmän.
- Työeläkejärjestelmän rahoituksen kestävyys on turvattava työeläkemaksujen kehityksellä, joka ei heikennä työllisyyden ja talouskasvun edellytyksiä.
- Keskimääräisen eläkkeellesiirtymisiän on noustava riittävästi, jotta kaksi edellä mainittua tavoitetta toteutuvat.
Työura-ryhmän tehtävänä on määrittää uudet vähimmäistavoitteet ja kartoittaa työeläkejärjestelmän kehittämisvaihtoehtoja yllämainittujen tavoitteiden saavuttamiseksi ottamatta kantaa mihinkään yksittäiseen vaihtoehtoon. Näiden tavoitteiden pohjalta on mahdollista määrittää työeläkeuudistuksen suuntaviivat.