Nalle Puh ja kumppanit työelämässä
Jos saduista, sarjakuvista ja lastenohjelmista tutut hahmot joutuisivat ansaitsemaan elantonsa kuten ihmiset, millaisissa ammateissa heidät tapaisimme?
Satuhahmojen urapolkujen pohtiminen on syytä ottaa tosissaan. Peppi, Muumilaakson asukit ja monet muut ovat monelle tärkeitä tuttavuuksia varhaislapsuudesta lähtien. Asiaa pitää kysyä asiantuntijalta, ammatinvalintapsykologi Päivi Loimalalta.
Oikea työ satujen sankareille löytyy vuosien psykologin kokemuksella hetkessä.
Esimerkiksi lastenohjelma Pikku Kakkosesta tutuksi tulleessa Nalle Luppakorvassa on ilmiselvää sosiaalityöntekijän vikaa.
– Luppakorva on empaattinen ja ymmärtävä. Hän jaksaa aina auttaa pienempiään ja heikompiaan. Hän on aikuismainen, turvallinen, Loimala perustelee.
Psykologi näkee Peppi Pitkätossun soveltuvan Luppakorvan kanssa samalle alalle. Riehakas Pitkätossu sopisi hyvin perhetukikeskuksessa työskenteleväksi lasten erityisohjaajaksi. Iloinen, hyvällä tavalla omanarvontuntoinen tyttö olisi rohkaiseva esikuva lapsille, joiden elämä ei ole ollut helppoa.
Filosofisista pohdinnoistaankin tutun Nalle Puhin Loimala näkisi leipurikondiittorina. Vaarana tosin olisi, että makea työ ajaisi herkkusuun taistelemaan painonhallintaongelmien kanssa. Puhille sopisi myös lastenkirjailijan ura.
Matkailija Nils Holgersson eli Peukaloinen voisi niittää mainetta eläintenhoitajana, eläinlääkärinä tai -psykologina. Hänellä on ainutlaatuinen kyky ymmärtää eläinten kieltä. Kukaan muu ei voisi saada vaisulta puudelilta suoraa vastausta siihen, minne sattuu.
Muumilaakson asukki Pikku Myy voisi päästä pitkälle toimittajana. Väsymättömän utelias ja vilkas Myy ei jäisi sanattomaksi tiukoissakaan tilanteissa. Korkeassa asemassa olevat rötösherrat eivät pääsisi pakoon kintereillä seuraavan Pikku Myyn kiusallisen oikeaan osuvia kysymyksiä. Myyn käsissä syntyisi tarkkanäköisiä, näppärästi kynäiltyjä uutisia.
Maailman vahvin Nalle ja taikajuomapataan lapsena molskahtanut Obelix olisivat ammatinvalintapsykologin mukaan elementissään rakennustyömaalla. Väkivahva kaksikko sopisi fyysiseen työhön. Teräspalkit ja sementtisäkit pysyisivät Obelixin ja Nallen hyppysissä.
Entä todellinen työn sankari – muun muassa Kattivaaran margariinitehtaassa, päiväkodissa, museossa, ravintolassa, patjatehtaassa, vakuutusyhtiössä, hotellinjohtajana ja kolikonkiillottajana työskennellyt Aku Ankka – mikä työ hänelle sopisi?
– Aku olisi loistava työvoimaneuvoja. Tuskin kenelläkään muulla on kokemusta niin monesta ammatista kuin hänellä, Loimala naurahtaa.
Anu Vallinkoski
Juttu on julkaistu Arvo-lehdessä 2/2012. Lue juttu kokonaisuudessaan Arvon digilehdestä.