Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK veroehdotuksista: "Ep…

Uutinen

SAK veroehdotuksista: "Epäoikeudenmukaista pienipalkkaisille"

Olli Koski

Martti Hetemäen verotyöryhmän loppuraportti kiristäisi rajusti välillistä verotusta, kuten arvonlisäverotusta, valmisteveroja ja energiaveroja. Pienipalkkaisille kaavaillut ansiotuloveron kevennykset eivät riittäisi lähellekään korvaamaan ehdotettuja kiristyksiä, SAK katsoo.

– Työryhmän olisi pitänyt kohdistaa henkilöverotuksen kevennykset painokkaammin pieni- ja keskipalkkaisille. Työryhmän veroesitysten tulonjakovaikutukset vievät verotusta entistä enemmän tasaveron suuntaan, SAK:n pääekonomisti Olli Koski sanoo.

SAK korjaisi työryhmän esitystä siten, että yhteisöveroon ei tehtäisi mittavaa kevennystä. Myöskään ylimpien palkkaluokkien ansiotuloveroa ei SAK:n mielestä ole tarpeen keventää. Näin kulutusverotusta ei tarvitsisi kiristää niin paljon kuin raportissa esitetään.

Raportin esittämä tulonjakovaikutusten arviointi on tärkeää. Tältä osin SAK katsoo työryhmän raportin olevan askel oikeaan suuntaan.

– Raportissa käytettyjä tulonjakovaikutusten arvioita voi kuitenkin pitää tarkoitushakuisina. Niissä on huomioitu vuonna 2011 voimaan tuleva takuueläke, mutta ei ensi vuonna toteutuvia energiaverojen massakiristyksiä, Koski huomauttaa.

– Jos tämän hallituksen päättämät ja ensi vuonna toteutuvat energiaverojen kiristykset huomioitaisiin, työryhmän esitykset näyttäisivät vieläkin epäoikeudenmukaisemmilta. Pienipalkkaisten ostovoiman kehityksestä on syytä olla tulevina vuosina huolissaan.

Työryhmän esitykset asuntolainojen korkojen verovähennysoikeuden rajaamisesta ja kotitalousvähennyksen kaventamisesta sekä perintöveron veropohjan laajentamisesta ovat SAK:n mukaan kannatettavia ja oikeudenmukaisuutta lisääviä. Pidemmän päälle asumisen tuet on selvitettävä perusteellisemmin, ennen koko verovähennysoikeudesta luopumista.

Yhdenvertaisuuden vuoksi kiinteistöveron korottamisen ehtona on pidettävä, että sen veropohjaa laajennetaan myös maa- ja metsätalousmaahan.

Kaiken kaikkiaan verotyöryhmän esitykset eivät lisää valtion tai kuntien verotuloja.

– Hetemäen työryhmän olisi pitänyt tehdä esitys joka lisäisi verotuloja. Valitettavasti työryhmän verotuottoneutraali esitys ei tältä osin istu nykyiseen taloustilanteeseen. Pienemmällä yhteisöveron alennuksella ja maltillisemmalla korkeimpien ansiotuloverojen alennuksella voitaisiin päästä vastuullisempaan lopputulokseen, Koski arvioi.