Kolmikanta sai puoluejohtajilta kannatusta palkansaajajärjestöjen vaalipaneelissa
Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat ovat yksimielisiä siitä, että myös tulevalla hallituskaudella on syytä jatkaa työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen kolmikantayhteistyötä. Myös tulopoliittiset kokonaisratkaisut ovat puoluejohtajien suosiossa, eikä mikään puolue halua ryhtyä rajoittamaan työntekijöiden lakko-oikeutta. Kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä tosin huomautti palkansaajajärjestöjen vaalipaneelissa, että kolmikantayhteistyö ei ole itseisarvo, vaikka se tähän asti onkin toiminut pääsääntöisesti hyvin.
Kaikkien kahdeksan eduskuntapuolueen puheenjohtajat kokoontuivat tänään tiistaina SAK:n, STTK:n ja Akavan järjestämään vaalipaneeliin keskustelemaan työelämän kysymyksistä. Kysymyksiä puoluejohtajille esittivät niin palkansaajajärjestöjen puheenjohtajat kuin ay-aktiivit, joita paikan päällä Helsingissä Marina Congress Centerissä oli noin viisi sataa.
Työllisyyden edistäminen seuraavan hallituksen tärkein tehtävä
Puoluejohtajat olivat yksimielisiä siitä, että työttömyyden alentaminen on seuraavan hallituksen tehtävien kärjessä. Erilaisia painotuksia puoluejohtajilla oli kuitenkin keinoista, joilla työllisyyttä voitaisiin edistää. Kokoomuksen Itälä esimerkiksi oli valmis lisäämään matalapalkkaisia töitä. Myös vihreiden Osmo Soininvaara oli valmis harkitsemaan tätä keinoa.
Pääministeri Paavo Lipponen (sd) korosti, että työttömyyden alentaminen edellyttää monipuolista keinovalikoimaa. Hän esitti työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen yhteistä ohjelmaa työllisyyden parantamiseksi. Vasemmistoliiton Suvi-Anne Siimes muistutti, että erityisesti pitkäaikaistyöttömyyden nujertamiseen tarvitaan myös selkeästi nykyistä enemmän rahaa. Keskustan Anneli Jäätteenmäki ehdotti keinoksi mm. työnantajamaksujen alentamista.
Työntekijöiden turvallisuutta lisättävä
Palkansaajajärjestöjen puheenjohtajat tivasivat puoluejohtajien näkemyksiä työelämän kehittämisestä. Pääministeri Paavo Lipponen vastasi muistuttamalla, että kuluneen kahden hallituskauden aikana on uudistettu työelämän keskeinen lainsäädäntö. Lipponen nosti seuraavan hallituksen suurimmiksi haasteiksi työelämäkysymyksissä työntekijöiden turvallisuuden parantamisen irtisanomistilanteissa ja työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisen helpottamisen. Myös Vasemmistoliiton Suvi-Anne Siimes korosti toimia, joilla työn- ja perhe-elämän yhteensovittamista voidaan helpottaa.
Keskustan Anneli Jäätteenmäen mielestä ei ole hyvä, jos työntekijän irtisanominen on Suomessa helpompaa kuin muissa EU-maissa. Kokoomuksen Ville Itälä panostaisi työntekijöiden osaamiseen, mutta ei puuttuisi irtisanomiskäytäntöihin.
Palkkatasa-arvosta erityinen ohjelma
Naisten ja miesten palkkatasa-arvosta sukeutui paneelissa vilkas keskustelu. Niin Lipponen kuin Jäätteenmäki lupasivat erityisen useampivuotisen ohjelman, jonka avulla samapalkkaisuutta edistettäisiin. Jäätteenmäki korosti työn arviointia keinona nostaa naisten töiden arvostusta. Lipponen puolestaan peräänkuulutti työnantajilta voimakkaampaa sitoutumista tasa-arvon edistämiseen. Hän muistutti, että jotain on asian eteen jo tehtykin ja mainitsi mm. tupoihin liittyvät tasa-arvoerät ja tuoreen tupon yhteydessä neuvotellun kuntasektorin palkkojen jälkeenjääneisyyttä korjaavan ohjelman.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes huomautti, että kysymys verotuksesta liittyy läheisesti sukupuolten palkkatasa-arvoon, sillä julkisen sektorin, jossa työskentelee paljon naisia, palkat maksetaan verovaroista.
Työehtosopimuksia noudatettava
Yleisökysymyksissä puoluejohtajilta tiedusteltiin mm. näkemystä siitä, miten nuorten osallistumista politiikkaan ja ay-toimintaan voitaisiin edistää. Lipponen herättelisi nuoria asiallisella ja rehellisellä vaalikeskustelulla. Jäätteenmäki kiinnittäisi erityistä huomiota pätkätöihin ja Siimes muuttaisi politiikan toimintatapoja enemmän nuoria houkutteleviksi.
Puoluejohtajien kantaa tivattiin myös työehtosopimusten yleissitovuuteen. Tessejä on noudatettava, puheenjohtajat totesivat. Jan-Erik Enestam (r) olisi tosin valmis työllisyyden nimissä harkitsemaan myös joustoja.
SAK:n vaalisivut löytyvät osoitteesta
.