Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Seger: Terveyspalvelujen heike…

Uutinen

Seger: Terveyspalvelujen heikennykset vievät monelta sairasajan palkan

– Työ- ja virkaehtosopimukset, ja niiden sairasajan palkkaa koskevat määräykset, ovat joutuneet törmäyskurssille kansallisen terveysprojektin kanssa, esitti SAK:n työympäristöosaston apulaisjohtaja Ari Seger SAK:n 16. Työympäristöseminaarissa Kiljavan opistolla lauantaina 19.10.

– Terveydenhuollon piirissä on haluttu rajoittaa tai jopa luopua kokonaan sairaspoissaolojen todistamisesta terveysaseman lääkärin kirjoittamalla todistuksella. On katsottu, että sairastodistusten kirjoittaminen on nykyresursseilla ja lääkäripulan pahetessa epätarkoituksenmukaista lääkäreiden työpanoksen käyttöä. Käytäntö kuitenkin johtanut siihen, että työntekijät eivät ole lääkärintodistuksen puuttuessa saaneet työehtosopimuksen mukaista sairasajan palkkaa.

– Yksityisten lääkäripalvelujen käyttö puolestaan aiheuttaa näissä tilanteissa kohtuuttomia kustannuksia sairastuneelle työntekijälle. SAK ei voi hyväksyä, että työntekijät ilman omaa syytään joutuvat kärsimään tällaisista leikkaustoimista. Tähän liittyy myös työnantajien tiukka linja työehtosopimuksen tulkinnoissa, joita tällaisia tilanteita varten tulisi kehittää tai lieventää. Sairastodistusta vaaditaan edelleen useimmilla aloilla myös lyhyistä sairaspoissaoloista, vaikka tyypillisesti toimihenkilöillä ja julkisella sektorilla työntekijän oma ilmoitus riittää korkeintaan kolmen päivän sairaspoissaoloon. Syntynyt tilanne edellyttääkin välittömiä neuvotteluja työnantajien ja terveysviranomaisten kesken.

Lisätietoja

Apulaisjohtaja Ari Seger, puh. 040 502 4141