Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n hallitus kiirehtii tilaa…

Uutinen

SAK:n hallitus kiirehtii tilaajavastuun toteuttamista

Kuva: Ville Juurikkala

SAK:n hallitus kiirehti tiistaisessa kokouksessaan tilaajavastuun toteuttamista. SAK:n hallituksen keskustelussa korostettiin, että tilaajan vastuun ja muut tupossa linjoitetut harmaan talouden torjuntakeinot ovat tärkeitä paitsi palkansaajien, myös rehellisten yrittäjien näkökulmasta. Keväällä toteutetussa kyselytutkimuksessa noin 80 prosenttia kyselyyn vastanneista yrittäjistä piti tilaajan vastuun lisäämistä oikeana. Myös suorat yhteydenotot yrittäjäkentästä kertovat, että EK:n periaatteellisesta vastustuksesta huolimatta tilaajavastuuseen yrittäjäkentässä liittyy myös myönteisiä odotuksia. Keskustelussa oudoksuttiinkin yrittäjäjärjestöjen passiivisuutta keskustelussa rehellisten työmarkkinoiden säilyttämisestä. Hallitus korosti, että neuvotteluissa on synnyttävä tuloksia, jotta SAK voisi ottaa kantaa mahdollisuuteen luopua työvoiman vapaan liikkuvuuden siirtymäajoista vuoden vaihteessa.

Hallitus sai kokouksessaan myös selvityksen perhevapaiden kustannusten tasaamiseen liittyvästä selvitystyöstä. Hallitus piti tärkeänä, että perhevapaakustannuksien tasaus toteutetaan selvitysmiehen esitysten mukaisesti. Keskeistä on isien kannustaminen käyttämään mahdollisuuttaan perhevapaisiin. Tässä on myös työyhteisöjen ja työnantajien suhtautumisella suuri merkitys. Erityisen merkittävä esitys liittyy myös sairaan lapsen hoidosta aiheutuvien kustannusten tasaamiseen nykyistä paremmin. Naisvaltaisten yksityisten palvelualojen kannalta olisi tärkeää ulottaa palkallinen äitiyslomajakso myös niihin sopimuksiin, joista se vielä kokonaan puuttuu.

Keskustelussa huomautettiin, että EK:n perustamisen myötä palvelualojen työnantajien kannat näyttävät pyöristyneen perhevapaiden kustannusten tasaamiskeskustelussa. Koska keskustelu perhevapaista aiheutuvien kustannusten tasaamisesta nais- ja miesvaltaisten alojen työnantajien kesken on nyt siirtynyt EK:n sisälle, voisi olettaa, että tasauksesta on aikaisempaa helpompi päästä yhteisymmärrykseen.

Lisätietoja

  • Tilaajavastuu: Johtaja Lauri Lyly, 050 68 293
  • Perhevapaat: Sosiaalipoliittinen asiantuntija Mirja Janérus, puh. 040 500 3342

Lue myös