Suomi ja työmarkkinat eivät ole kriisissä
Suomen talouskriisiä on SAK:n hallituksen varapuheenjohtajan Matti Huutolan mukaan paisuteltu julkisuudessa. Maan hallitus vaatii työmarkkinoille pikaisesti ”kriisiratkaisua”, jolla valtion talouden velkaantuminen saataisiin aisoihin. Samanaikaisesti Elinkeinoelämän keskusliitto on vaatinut kansallista ratkaisua kilpailukyvyn parantamiseksi.
– Näistä lähtökohdista ei laajaa työmarkkinasopimusta synny. Koska Suomi ja työmarkkinat eivät ole kriisissä, EK:n olisi asiallista tulla mahdolliseen neuvottelupöytään ilman ennakkoehtoja, Huutola arvioi.
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies on ilmaissut EK:n olevan valmis neuvottelemaan palkoista jo keväällä vain, jos lähtökohtana ovat nollakorotukset. SAK kiittelee neuvotteluhalukkuutta mutta ei hyväksy ennakkoehtoja.
Huutola paheksuu sitä, että talouden pelastuskeinoksi on ehdotettu useita asioita, jotka heikentävät työntekijöiden asemaa. On esitetty työttömyysturvan heikentämistä, työajan pidentämistä, eläkeiän nostamista, palkkojen alentamista sekä matalapalkka-alojen kasvattamista. Kaiken kukkuraksi yritysten verotusta pitäisi EK:n mukaan keventää kahdella miljardilla eurolla. Se tulisi palkansaajien maksettavaksi tai vaihtoehtoisesti sosiaaliturvasta leikattavaksi.
Vakautta raamisopimusta jatkamalla
Huutolan mukaan vakautta työmarkkinoille saataisiin parhaiten jatkamalla nykyistä raamisopimusta. SAK esitti jo viime vuoden lopulla, että työmarkkinoiden raamisopimusta tulisi jatkaa ainakin yhdellä vuodella niin, että vain palkoista neuvoteltaisiin uudelleen.
– Lisäksi pitäisi saattaa loppuun raamisopimuksen keskeneräiset asiat, kuten työntekijöiden koulutusoikeus ja työurien pitenemiseen tähtäävät työelämän muutokset, Huutola painottaa.
On myös tärkeää sopia toimista, jotka vauhdittavat talouskasvua ja joilla voidaan uudistaa teollisuuden rakenteita. SAK ja STTK ovat tuottaneet joukon ehdotuksia vuoden alussa julkaistussa yhteisessä kasvupoliittisessa ohjelmassaan.
– Maan hallituskin voisi entistä enemmän keskittyä tekemään omia ehdotuksia talouden ja työllisyyden parantamiseksi, Huutola muistuttaa.
Lisätietoja:
SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola, puh. 050 2781