Työriitojen osuus menetetystä työajasta häviävän pieni
Työriidan takia menetetyn työajan määrä on niin pieni, että se pyöristyy nollaan. Esimerkiksi työtapaturmien takia työaikaa menetetään paljon enemmän.
Suomessa lakkojen lukumäärä on romahtanut menneisiin vuosikymmeniin verrattuna. Työtaistelujen määrä väheni ratkaisevasti 1990-luvulla eikä ole sen jälkeen juuri noussut. Huippuvuosien luvuista työtaistelujen määrä on laskenut 90 prosentilla.
SAK:n erikoistutkijan Tapio Bergholmin mukaan työtaistelut ovat muuttuneet työntekijöiden pahaa mieltä ja pettymystä ilmaiseviksi surulakoiksi. Paikalliset kiistat myös ratkeavat aiempaa useammin neuvottelupöydässä.
– Viime vuosikymmeninä ulosmarssit ovat liittyneet usein irtisanomisiin. Työtaistelut ovat pääosin hyvin lyhyitä.
Työrauha on ollut poikkeuksellisen hyvä viime vuosina. Tämän vahvistavat Elinkeinoelämän Keskusliiton EK:n uusimmat työaikakatsaukset ja työtaistelutilastot.
Vuonna 2012 teollisuuden, palvelualojen ja rakennusalojen työntekijöiden ja toimihenkilöiden poissaoloista 0,0 prosenttia johtui tarkasteluvuonna työtaisteluista.
Teollisuudessa työaikamenetys oli vuonna 2012 yksi tunti työntekijää kohden. Paljon suurempia työaikamenetyksiä teollisuuden työntekijöille tuli keskimäärin lomautuksista ja työtapaturmista. Lomautusten takia menetettiin 19 tuntia ja työtapaturmissa 5 tuntia.
Rakennusalan työntekijöiden vastaavat luvut olivat lomautuksien vuoksi 112 tuntia ja työtapaturmien vuoksi 7 tuntia. Tapio Bergholmin mukaan vuoden 2013 luvut ovat pääosin samanlaiset.
– Teollisuustyöntekijöiden osalta luku on noussut yhdestä tunnista vuodessa kahteen tuntiin vuodessa, Bergholm sanoo.
Lue myös SAK:n erikoistutkija Tapio Bergholmin blogi aiheesta: Työrauha on hyvä Suomessa.