Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n valtuuston päätöslausuma…

Uutinen

SAK:n valtuuston päätöslausuma (25.11.2000)

Valtuusto edellytti kevätkokouksessaan SAK:n hallituksen selvittävän mahdollisuudet solmia sellainen tulopoliittinen ratkaisu, joka parantaa työllisyyttä, varmistaa palkansaajien ostovoiman nousun ja sisältää työelämän laadullisia uudistuksia.

Valtuusto toteaa, että tulopoliittista sopimusta koskeva neuvottelutulos vastaa valtuuston asettamia tavoitteita. Ratkaisu luo edellytykset vakaan talouskehityksen jatkumiselle, työllisyyden parantumiselle ja inflaation hidastumiselle. Sen solidaarinen palkkalinja on merkityksellinen kaikille pieni- ja keskituloisille palkansaajille. Työelämää uudistetaan tavalla, joka antaa vankan pohjan ammatillisen osaamisen ylläpitämiselle ja työssä jaksamiselle. Erityisen arvokasta ratkaisussa on työttömyysturvaan tehty tasokorotus.

Tulopoliittisen sopimuksen varmistamiseksi valtuusto pitää tärkeänä, että alakohtaiset työ- ja virkaehtosopimukset uudistetaan neuvottelutuloksen pohjalta. Työnantajien on kannettava vastuunsa siitä, että liittoneuvottelut käydään asiallisessa hengessä ja viivyttelemättä.

Valtiovallan tehtävänä on huolehtia siitä, että talouskasvun tulokset jakautuvat yhteiskunnallisesti oikeudenmukaisella tavalla. Ihmisten hyvinvoinnin kannalta keskeiset peruspalvelut, kuten vanhusten huolto ja terveyspalvelut, on turvattava. Työttömien toimeentuloturvan puutteita on edelleen korjattava.

Yhteisestä kansallisesta omaisuudesta on pidettävä huolta. Valtion omaisuuden myynnin ja yksityistämisen on perustuttava tapauskohtaiseen taloudellisuusarviointiin ja huolelliseen harkintaan, missä myös henkilöstön asema otetaan huomioon. Valtion omistus ja määräysvalta on säilytettävä strategisesti elintärkeillä kansantalouden toimialoilla, kuten energiasektorilla.

Maan hallitus antoi lokakuussa eduskunnalle uutta työsopimuslakia koskevan esityksen, jonka työehtosopimuksen yleissitovuusratkaisua SAK piti hyväksyttävänä kompromissina. Valtuusto kiirehtii työsopimuslain käsittelyä eduskunnassa ja edellyttää lain hyväksymistä hallituksen esittämässä muodossa.

Suomalaisten työehtojen turvaaminen Euroopan unionin laajentuessa on palkansaajien keskeinen tavoite. Laajentumisneuvottelut ovat vaiheessa, jossa arvioidaan hakijamaiden EU-kelpoisuutta työmarkkinaolojen kannalta. Valtuusto velvoittaa SAK:n hallituksen valmistelemaan vielä tämän vuoden puolella kannanoton EU-laajentumisesta ja siihen liittyvistä ay-liikkeelle tärkeistä näkökohdista.