Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Lakko-oikeutta pohtivalle komi…

Uutinen

Lakko-oikeutta pohtivalle komitealle ei perusteita

Johtaja Kirsti Palanko-Laaka

SAK:n johtaja Kirsti Palanko-Laaka:

Osana entistä kovempaa linjaa suhteessa palkansaajiin työnantajat ovat nyt ryhtyneet vaatimaan lakko-oikeuden rajoittamista. Työnantajien esittämän lakko-oikeutta pohtivan komitean asettamiselle ei ole minkäänlaisia perusteita. Työtaistelut, mielenosoitukset ja muu suora kansalaistoiminta kuuluvat demokraattisessa yhteiskunnassa kansalaisoikeuksiin. Näiden perusoikeuksien kaventamista SAK ei voi hyväksyä. Järjestöjen on kyettävä keskenään kehittämään neuvottelusuhteitaan sellaisiksi, että erimielisyyksiin voidaan löytää rauhanomaiset ratkaisut. Kenenkään etu ei ole palata 80-luvun tilanteessa, jolloin työmarkkinoiden pelisääntökiistat tulehduttivat järjestöjen suhteet vuosikausiksi.

Työnantajien vuodesta toiseen esille nostama vaatimus lakko-oikeuden rajoittamista on erityisen outo jo siksi, että Suomessa on jo pitkään ollut sekä historiallisesti että kansainvälisesti verrattuna erittäin vähän työtaisteluja. Suomessa lakkoasetta on yleensä käytetty erittäin vastuullisesti. Myös sovittelujärjestelmä toimii Suomessa hyvin.

Hyvityssakkojen taso on riittävä eikä niiden nostamiselle ole perusteita. Hyvityssakkoihin on myös säännöllisesti tehty indeksitarkistukset. Korkeat lakkosakot eivät ole oikea tapa vakavien työmarkkinakonfliktien ratkaisemiseen &#;8211 niihin on löydettävä rakentavampia ratkaisuja.

Lisätietoja

Johtaja Kirsti Palanko-Laaka, puh. 0400 511 026