Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työntekijäpuoli hyväksyi, työn…

Uutinen

Työntekijäpuoli hyväksyi, työnantajat veivät lakkoon ja työsulkuun – Ihalainen pettynyt työnantajan hylkäyspäätökseen (29.3.2000)

Autoliikenteen työnantajaliitto on hylännyt valtakunnansovittelijan työtaistelun estämiseksi ja sovun rakentamiseksi tekemän tasapainoisen sovintoesityksen. Palkkaratkaisultaan kevään yleisen työmarkkinalinjan puitteisiin rakennettu esitys syntyi vaikeiden neuvottelujen jälkeen. Sovintoesityksen syntymisestä edisti osaltaan työ, jota SAK ja PT yhdessä saattoivat tehdä valtakunnansovittelijan työn tukemiseksi.

Olen pettynyt Autoalan työnantajaliiton päätökseen hylätä valtakunnansovittelijan sovintoesitys. Työnantaja kantaa nyt vastuun niin yrityksille kuin kansalaisillekin työtaisteluista aiheutuvista vaikeuksista. Autoalan työnantajaliitolle näyttää tulleen jo tavaksi hylätä valtakunnansovittelijan sovintoesitykset. Näinhän tapahtui viimeksi vuonna 1995 ja tätä ennen myös vuonna 1986. Onneksi tämä on kuitenkin koko työnantajakentässä äärimmäisen harvinaista. Kärjistyneestä tilanteesta kertoo myös työnantajan työsulku, joka edelleen laajentaa työtaistelun piiriin kuuluvien määrää ja lisää suurelle yleisölle tulevia vaikeuksia. Työsulun käyttö ei sekään ole aivan tavanomainen työnantaja-ase.

Nyt käynnissä oleva normaali työmarkkinakierros on sinänsä toteutunut hallitusti. Suomessa työtaistelujen määrä on erittäin pieni. Sen paremmin lakko-oikeuteen kuin työnantajan oikeuteen käyttää työsulkua ei siis ole mitään syytä puuttua. Pakkoajattelun sijaan on luotettava sopimiseen.

Työnantajajärjestöjen tämänpäiväiset kovat syytökset ovat varsin kummallisia. AKT:n ja SAK:n arvostelun sijaan Palvelutyönantajien olisi pitänyt keskittää kaikki tarmonsa siihen, että sen oma jäsenliitto olisi hyväksynyt valtakunnansovittelijan tasapainoisen sovintoesityksen.

Syytösten sijasta keskusjärjestöissä tarvitaan nyt sovinnonrakentajia. On syytä nopeasti käydä käsiksi uusiin keskusteluihin sovun löytämiseksi. Tässä työssä myös keskusjärjestö SAK on edelleen valmis olemaan mukana.