Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK vaatii: Sateenkaariperheet…

Uutinen

SAK vaatii: Sateenkaariperheet huomioitava työelämässä

Linnea Alho

Samaa sukupuolta olevilla vanhemmilla tulee olla oikeus perhevapaisiin sekä työn- ja perheen yhteensovittamiseen kuten heterovanhemmillakin, SAK muistuttaa.

– Sateenkaariperheiden ongelmana on, että vanhempainvapaajärjestelmässä etuudet on monesti sidottu sukupuoleen ja lapsen biologisen äidin kanssa asumiseen, SAK:n tutkija Linnea Alho huomauttaa. Sateenkaariperheillä tarkoitetaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien muodostamia perheitä.

Suomessa avioparin ja lasten muodostaman ydinperhemallin rinnalle on tullut lukuisia erilaisia perhemuotoja. Vuonna 1990 avioparien ja lasten muodostamia perheitä oli kaikista perheistä noin 77 prosenttia. Vuonna 2010 määrä oli tippunut 61 prosenttiin.

– Muutos asettaa paineita työn ja perheen yhteensovittamismallien ja sosiaaliturvan kehittämiselle, Alho toteaa.

Perhevapaiden uudistamista pohtii parhaillaan hallituksen asettama työryhmä. Kehitystyössä tulee ottaa huomioon sukupuolten tasa-arvo myös miesten kannalta, SAK:ssa katsotaan. Esimerkiksi etäisät eivät ole oikeutettuja isyys-, vanhempain- tai hoitovapaaseen.

SAK:n mukaan askel oikeaan suuntaan on syksyllä voimaan tuleva sairasvakuutuslain uudistus, jossa rekisteröidyn naisparin toinen osapuoli on oikeutettu isyysvapaaseen perheensisäisen adoption yhteydessä. Edelleenkin isyysvapaa on kuitenkin sidottu lapsen äidin kanssa asumiseen.

– Hullunkurisin tilanne syntyy, jos mies asuu lapsen, mutta ei tämän äidin kanssa. Silloin mies ei ole oikeutettu minkäänlaiseen vapaaseen ennen vanhempainrahakautta, Linnea Alho kuvailee.

– Epäkohta olisi korkea aika korjata. Samalla viestittäisiin, että mieskin voi toimia lasten pääasiallisena hoivaajana. Uudistus olisi myös merkittävä kädenojennus homomiesten muodostamille perheille, Alho sanoo.

SAK osallistuu Helsinki Pride -viikon kulkueeseen ja puistojuhlaan ensi lauantaina.