Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Matti Huutola: Nyt tarvi…

Uutinen

SAK:n Matti Huutola: Nyt tarvitaan Pro työ -liikettä

SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola

– Suomesta on tullut esimerkkimaa, jota katsellaan rajojemme ulkopuolelta osin jopa ihaillen. Siksi onkin surullista ja häpeällistä, että meillä on edelleen noin 250 000 työtöntä, joista vaikeasti työllistyviä on kolmasosa ja toisellakin kolmanneksella on suuria ongelmia työllistyä – eikä pitkäaikaistyöttömyys ole tosiasiassa laskenut juuri lainkaan, sanoi SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola tänään Työttömien Valtakunnallisen Yhteistoimintajärjestön tilaisuudessa Helsingissä.

– Edelleen korkealla pysyttelevän työttömyyden ohella puheet uhkaavasta työvoimapulasta ovat kasvaneet. Elinkeinoelämä vaatii työvoiman vapaata liikkuvuutta myös EU:n ulkopuolisista maista sekä työvoiman aktiivista rekrytointia ulkomailta. Tässä yhteydessä onkin oikeutettua kysyä, miksi työnantajat eivät ole kiinnostuneet työllistämään suomalaisia työttömiä? Työttömiä, joiden työkyky on parempi kuin yleisesti luullaan. Työllistetään suomalaiset työttömät ja työllistetään myös Suomessa jo nyt asuvat ulkomaalaiset työttömät. Lähdetään tästä päästä liikkeelle ja katsotaan sitten, mitä erityisiä muita toimia työvoiman saatavuuden turvaamiseksi tarvitaan, Huutola sanoi.

Huutolan mukaan merkittävät yritykset ja elinkeinoelämä hakevat kasvua, voittoa ja menestystä melkein hinnalla millä hyvänsä. Tuotantoa siirretään maihin, joissa ei kunnioiteta ihmisoikeuksia eikä demokratiaa, ammattiyhdistysliikkeellä ei ole toimintaoikeuksia, jalkapalloja tehdään lapsityövoimalla, naisia syrjitään työelämässä jne. Suomen työmarkkinoille puolestaan on syntynyt – tai synnytetty – entistä epävakaampiin ja huonompiin työsuhteisiin perustuvat työmarkkinat. Hyvästä talouskasvusta huolimatta määräaikaisten ja osa-aikaisten työsuhteiden määrä ei ole vähentynyt.

– Nyt olisikin korkea aika perustaa myös kansainvälinen Pro työ -liike. Tämä työn puolesta -liike voisi saattaa kaikkien ihmisten tietoon ne vääryydet, joita niin suomalaisessa kuin kansanvälisessäkin työelämässä on. Nyt olisi aika meidän kaikkien ryhtyä myös omilla valinnoillamme vaikuttamaan mm. sellaisten tuotteiden menekkiin, jotka on tuotettu maissa, joissa eivät kansainvälisten sopimusten mukaiset periaatteet työelämässä toteudu, Huutola korosti.

Lisätietoja:

Hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola, puh. 050 2781