Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Eurooppalaiset ammattiyhdistyk…

Uutinen

Eurooppalaiset ammattiyhdistykset: Työmarkkinajoustoille reunaehdot

EAY:n Sevillan-kongressin tunnus

(SAK, STTK, AKAVA) Eurooppalainen ay-liike vaatii työmarkkinajoustoista käytävään keskusteluun tasapainoa ja tyrmää yksipuoliset työsuhdeturvan heikennykset. Työntekijät linjaavat näkemyksensä joustoturvakysymyksiin Euroopan palkansaajien keskusjärjestön EAY:n (European Trade Union Confederation ETUC) kongressissa Sevillassa Espanjassa 21.-24.5.

Joustoturvakeskusteluissa on jäänyt liian vähälle huomiolle muun muassa työpaikkojen laadun parantaminen, pätkätyöt sekä työ – ja perhe-elämän yhdistäminen. Palkansaajajärjestöjen mukaan myös nämä on saatava pöytään, kun käydään neuvotteluja työmarkkinajoustoista eli eurooppalaisittain joustoturvasta.

Joustoturvasta on annettu eurooppalainen keskustelunaloite eli komission vihreä kirja työoikeuden tulevaisuudesta. Komissio valmistelee syksyksi aiheesta jatkoasiakirjan. Palkansaajajärjestöt ovat arvostelleet vihreää kirjaa yksipuoliseksi joustoasiakirjaksi. Siinä tavoitellaan työsuhdeturvan heikentämistä ja suositaan lisäämään epätyypillisten työsuhteiden käyttöä. Työoikeuden vihreä kirja on näköalaton, eikä siinä tunnisteta EU:n vahvuuksia vastata kiristyvään globaaliin kilpailuun.

Vauhtia työelämän kehittämiseen

Palkansaajien toinen keskeinen vaatimus Sevillassa on, että työelämän kehittämishankkeet saadaan liikkeelle. Viimeisten parin vuoden aikana niin työaikoja, vuokratyötä kuin yhteistoimintamenettelyjä koskevat hankkeet ovat olleet joko vaikeuksissa tai jäissä. Komissio ei ole tehnyt niistä esityksiä eivätkä jäsenmaiden ministerit saa aikaiseksi päätöksiä.

Vastaavasti työmarkkinajärjestöjen EU-tason vuoropuhelu tarvitsisi uutta puhtia työelämän kehittämiseksi. EU-tason neuvottelu- ja sopimusjärjestelmien vankentaminen sekä työmarkkinaosapuolten sitovat sopimukset ovat palkansaajapuolen tavoitelistalla.

Sevillan kongressi linjaa eurooppalaisten palkansaajien näkemykset lukuisiin muihinkin kysymyksiin koulutuksesta ilmastonmuutokseen ja aina EU:n perustuslakiin asti. Suomalaiset keskusjärjestöt ovat erityisen tyytyväisiä koulutuksen laatua painottavista linjauksista. Sevillan päätöksillä palkansaajat ovat myös ilmastonmuutoksen torjunnan eturintamassa.

Kongressi on EAY:n neljän vuoden välein kokoontuva ylin päättävä elin. Käytännössä kokouksessa linjataan EAY:n toimintaa seuraaviksi vuosiksi. EAY:n puheenjohtajaksi valitaan Ruotsin LO:ta johtava Wanja Lundby-Wedin ja pääsihteerinä jatkaa edelleen John Monks. Suomesta kongressiin osallistuu edustajia SAK:sta, STTK:sta ja AKAVAsta.

Euroopan palkansaajien keskusjärjestöön EAY:hyn kuuluu 81 eurooppalaista keskusjärjestöä 37:ssä Euroopan maassa sekä 12 eurooppalaista ammattisihteeristöä. Yhteensä EAY:n jäsenjärjestöihin kuuluu noin 60 miljoonaa palkansaajaa. EAY on perustettu vuonna 1973.