Osa-aikatyö jakaa mielipiteet poliittisella kentällä
Vasemmistopuolueissa kannatetaan työaikalainsäädännön kiristämistä osa-aikaisen työn osalta. Oikeistossa suositaan velvoitteiden sijaan kannusteita työnantajille. Palvelualojen ammattiliitto selvitti suhtautumista osa-aikatyöhön.
Puoluekentän vasemmalla laidalla nähdään, että osa-aikatyön käyttöön liittyy työntekijöiden oikeuksien polkemista. Työlainsäädännön kiristäminen osa-aikatyön teettämisen osalta saa kannatusta, koska nykylainsäädännön ei nähdä turvaavan osa-aikaisten asemaa työmarkkinoilla riittävästi.
Oikeiston varauksellinen suhtautuminen työlainsäädännön kiristämiseen ja työnantajia koskeviin uusiin velvoitteisiin johtuu pääosin siitä, että tiukemman lainsäädännön uskotaan jäykistävän työmarkkinoita ja lisäävän työttömyyttä.
Työlainsäädäntö vastaamaan todellisuutta
Suurin osa kansanedustajista on sitä kuitenkin mieltä, että nykyinen työlainsäädäntö on onnistunut turvaamaan osa-aikaisten työntekijöiden aseman vain heikosti tai kohtalaisesti. Yli puolet vastaajista on valmiita muuttamaan lakia niin, että pidempi työaika vakiintuisi työsopimuksen ehdoksi työntekijän niin halutessa, jos osa-aikainen työntekijä on työskennellyt säännöllisesti työsopimukseen kirjattua työaikaa enemmän.
– Osa-aikatyö on usein ongelma, jos se on pääasiallinen toimeentulon lähde. Esimerkiksi osa-aikaisten myyjien keskiansio on 1200–1300 euroa kuussa. Yhä useammin osa-aikaisuus kestää koko työuran, kuvaa PAMin puheenjohtaja Ann Selin tilannetta.
Yhteistä eri ryhmien vastaajille oli myös se, että työntekijän mahdollisuus tehdä osa-aikatyötä omasta toiveestaan nähtiin tärkeänä säilyttää.
Palvelualojen ammattiliitto PAM julkisti eilen kyselytutkimuksen osa-aikatyöstä Suomessa. Siinä selvitettiin kansanedustajien ja poliittisten taustavaikuttajien suhtautumista osa-aikatyön käyttöön ja osa-aikatyöhön liittyvän työlainsäädännön kehittämiseen.