Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK vaatii pikaisia korjauksia…

Uutinen

SAK vaatii pikaisia korjauksia pätkätyöläisten asemaan

Ravintolan keittiössä. Kuva: Ville Juurikkala

Epätyypilliset työsuhteet ovat Suomessa yhä tyypillisempiä. Erityisesti uusista työsuhteista suurin osa on määräaikaisia tai osa-aikaisia. Eniten pätkätöistä kärsivät nuoret naiset. Pätkätyöntekijöiden asemaan tarvitaan pikaisia korjauksia. SAK on koonnut kiireisimmät muutostarpeet kuuden kohdan ohjelmaksi, joka jätettiin tänään työministeri Cronbergille.

SAK esittää parannuksia ensinnäkin pätkätyöntekijöiden muutos- ja työttömyysturvaan. Määräaikaisten työntekijöiden tulisi päästä nykyistä paremmin muutosturvan piiriin eli käyttämään esimerkiksi työnhakuvapaata irtisanomistilanteissa. Lisäksi muutosturvaan kuuluu oikeus työllistymisohjelmaan sekä korotettuun koulutustukeen.

Työttömyysturvan työssäoloehtoa tulisi lyhentää, jotta useampi pätkätyöntekijä pääsisi ansiosidonnaisen työttömyysturvan piiriin. Nyt ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan vaaditaan 10 kuukautta työhistoriaa, mutta SAK esittää vaatimuksen laskemista kuuteen kuukauteen. Se olisi tehokas tapa vähentää köyhyyttä sekä eri etuusjärjestelmien yhteensovitusongelmia ja byrokratiaa.

Aikuiskoulutusta myös pätkätyöläisille

Pätkätyöläisyys vaikeuttaa ammattitaidon ylläpitämistä ja kehittämistä. Siksi pätkätyöntekijöiden mahdollisuuksia koulutukseen ja osaamisen parantamiseen on lisättävä kolmikantaisesti vireillä olevassa aikuiskoulutusuudistuksessa. Mahdollisuuksia osa-aikatyön ja osa-aikaisen opiskelun yhteensovittamiseen on parannettava.

Vakituista kokoaikatyötä on lisättävä ns. poolimallin avulla sekä vähennettävä määräaikaisia työsuhteita vuokratyössä. Poolimalli tarkoittaa sitä, että työntekijät tekevät työtä eri aikoina eri yrityksille, mutta heillä on vain yksi muodollinen työnantaja.

Osa-aikatyöstä ja osittaisesta lastenhoidosta on tehtävä todellinen vaihtoehto kokonaan työstä poissaolemiselle. Osittaista hoitorahaa on nostettava nykyisestä 70 eurosta 100 euroon kuukaudessa ensi vuoden alusta, ja se tulee ulottaa maksettavaksi kaikista lapsista toisen luokan päättymiseen saakka. On huomattava, että kyse ei ole osa-aikatyön pysyvästä lisäämisestä, koska osa-aikatyön mahdollisuus kytketään lapsen ikään.

Päivähoitopalveluja tulee joustavoittaa siten, että niitä olisi paremmin tarjolla myös muille kuin kokoaikaisen päivätyön tekijöille.

Kuntien pätkätyöt kuriin

Kunnissa tehdään erityisen paljon pätkätöitä. Julkisissa palveluissa määräaikaisia lähes joka neljäs, kun taas teollisuudessa työntekijöistä vain alle kymmenesosa on määräaikaisessa työsuhteessa. SAK kannustaa kaikkia puolueita ottamaan kunnallisvaaleissa pätkätyön vähentämisen haasteen vakavasti ja sisällyttämään sen omiin vaaliohjelmiinsa. Yksi tärkeä avain pätkätyöongelman ratkaisemiseksi on kuntakoon suurentaminen. Suuremmissa kunnissa on mahdollista esimerkiksi perustaa sijaispankkeja tai tehdä muita järjestelyjä, joilla pätkätyötä muutetaan kokopäiväiseksi ja vakituiseksi.

Lisäksi on perusteltua painottaa palkkaverotuksen kevennykset pieni- ja keskipalkkaisille, jotta pätkätyöntekijöiden ja muiden pienipalkkaisten asema paranee, oikeudenmukaisuus yhteiskunnassa lisääntyy ja voidaan turvata työllisyyskehitys.

Ensi vuonna on sopiva aika toteuttaa myös kunnallisverotuksen perusvähennyksen nostaminen 2000 euroon. Tämä toimenpide, joka on kirjattu hallitusohjelmaankin, parantaisi kaikkein pienituloisimpien pätkätyöntekijöiden sekä sosiaaliturvan varassa olevien asemaa.

SAK:n pätkätyöohjelma löytyy oikeanpuoleisen palstan linkin kautta.