Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n edunvalvontajohtaja Niko…

Uutinen

SAK:n edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa: Työuraneuvottelut kriisissä

Hallitus työnantajien taustatukena

Nikolas Elomaa

SAK:n edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa ihmettelee hallituksen tukea työnantajien vaatimuksille työuraneuvotteluissa.

– Elinkeinoelämän keskusliitto EK yrittää monella tavalla heikentää palkansaajien turvaa työmarkkinoilla ajankohtaisen työurakeskustelun varjolla. Työnantajapuoli tarjoilee neuvotteluissa ikääntyneiden työttömien lisäpäiväoikeuden ja osa-aikaeläkkeen poistamista sekä eläkeiän nostamista. Hallitus puolestaan vaikeuttaa neuvotteluja antamalla taustatukea työnantajien vaatimuksille. Kuinka työryhmien neuvottelut voisivat edetä, kun hallitus on jo vilauttanut korttinsa, Nikolas Elomaa kysyy.

Elomaan mukaan sekä EK että hallitus ovat näköjään unohtaneet työryhmien varsinaisen tehtävän eli vaihtoehtojen etsimisen eläkeiän nostamiselle.

– Palkansaajajärjestöjen mielestä ensisijaiset keinot työurien pidentämiseen löytyvät työelämän kehittämisestä ja sen laadun parantamisesta eikä suinkaan eläkkeiden tai työttömyysturvan heikentämisestä. Työterveyshuoltoa on parannettava, työkyvyttömyyseläkkeelle joutumista ehkäistävä, työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia työaikajärjestelyihin on lisättävä ja työnantajien vastuuta työntekijöiden ammattitaidon ylläpitämisestä laajennettava, Elomaa sanoo.

Elomaan mielestä työuraneuvottelut ovat pahasti kriisiytymässä.

– EK:n ja hallituksen olisi syytä nyt esittää myös niitä keinoja, joilla työnantajien vastuuta työntekijöiden jaksamisesta työelämässä lisättäisiin. Eläke- ja työttömyysturvan leikkauksilla ei sopimusta työmarkkinajärjestöjen välillä työurien pidentämisestä synny, Elomaa painottaa.

Videoklipissä SAK:n edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa kertoo, mistä eläkekiistassa on kyse.