Työnantajan asenne usein työtaistelujen syynä
Työpaikan neuvottelukulttuurin kohentaminen vähentäisi selvästi työtaistelujen määrää, ilmenee SAK:n kyselystä.
Marraskuun alussa tehdyssä kyselyssä yli 70 prosenttia SAK:laisista luottamushenkilöistä oli sitä mieltä, että henkilöstöpolitiikan ja neuvottelukulttuurin parantaminen vähentäisi työtaisteluja merkittävästi.
Samassa yhteydessä 58 prosenttia luottamushenkilöistä kertoi työpaikan sopimusten tulkinnan aiheuttavan erimielisyyttä työnantajan kanssa useammin kuin kerran vuodessa.
Luottamushenkilöiden vastausten perusteella työtaistelut johtuvat useimmiten työnantajien asenteesta. Neuvotteluissa ei kuulla riittävästi tai lainkaan työntekijöiden näkemyksiä.
SAK:n edunvalvontajohtaja Janne Metsämäki kehottaa työnantajia parantamaan asennettaan.
– Iso osa työtaisteluista voitaisiin välttää kehittämällä yritysten neuvottelukulttuuria. Neuvottelujärjestelmän ongelmana on, ettei kaikilla työpaikoilla neuvotella.
Kyselyssä SAK:laiset luottamushenkilöt tarjoavat selkeitä ratkaisuja paikallisiin kiistoihin. Työntekijöiden näkemykset tulisi huomioida nykyistä paremmin ja henkilöstön tiedonsaantia tulisi lisätä.
Kiistojen taustalla usein työnantajien rikkomukset
Aiemman luottamushenkilökyselyn perusteella työpaikkojen erimielisyyksien taustalla on usein suoranaisia rikkomuksia. Joka kolmas SAK:lainen luottamushenkilö kertoi viime joulukuussa tehdyssä kyselyssä työnantajansa rikkovan työpaikalla noudatettavia lakeja ja sopimuksia.
– Kyselyjen tulokset osoittavat, että työnantajien etuoikeutta tulkita sopimuksia on syytä rajata. Työehtosopimuksia koskevissa kiistoissa ratkaisuja on haettava yhteistyössä työntekijöiden kanssa. Yksipuolinen sanelu vain kärjistää työpaikan ongelmia, Janne Metsämäki toteaa.
SAK:n kyselyyn vastasi 960 luottamusmiestä ja työsuojeluvaltuutettua.