Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Verotyöryhmän esitykset tukeva…

Uutinen

Verotyöryhmän esitykset tukevat työllisyyttä

SAK:n Pertti Parmanne:

Pertti Parmanne

– Talousneuvoston asettaman verotyöryhmän raportti tukee monia SAK:n verolinjauksia. SAK:n mielestä verotuksen painopistettä on siirrettävä työn verotuksesta pääoman verotukseen niin työllisyyden kuin oikeudenmukaisuudenkin vuoksi. Nyt myös talousneuvoston asettama työryhmä korostaa, että työtulojen verotus on Suomessa eurooppalaista keskitasoa korkeampaa, mutta yritysverotus on keskitasoa tai sen alapuolella ja varallisuudesta kerätään erityisen vähän veroja, SAK:n johtaja Pertti Parmanne toteaa.

– Valtiovarainministeriön työryhmä puolestaan ehdotti viime viikolla tämän epäoikeudenmukaisuuden lisäämistä entisestään, kun se haluaisi alentaa yhteisövero- ja pääomaverokantaa ja poistaa varallisuusveron kokonaan, Parmanne muistuttaa.

Parmanteen mukaan talousneuvoston työryhmä näkee myös, että työtulojen verotusta voidaan maltillisesti keventää, jos talouskehitys pysyy kohtuullisen suotuisana ja julkisten menojen kasvu säilyy hallinnassa. Työryhmä korostaa veronalennusten kohdistamista työllisyyssyistä pienituloisiin, kuten myös SAK on ehdottanut.

– Työryhmä on uskaltautunut tuomaan esille myös sen, että nykyinen verotus houkuttelee siirtymään työelämästä eläkkeelle. Eläkeläisen verotus on kaikilla tulotasoilla palkansaajan verotusta keveämpää. Sen sijaan työssäkäynnin aiheuttamia kustannuksia ei täysimääräisesti huomioida verotuksessa. SAK onkin vaatinut mm. matkakuluvähennyksen omavastuuosuuden poistamista ja ostoeläkkeiden verovähennysoikeuden rajoittamista, Parmanne painottaa.