Etunojaa edunvalvontaan
Ammattiyhdistysliikkeen pitäisi olla työelämän kehityksessä aina kaksi askelta edellä, sanoo Reiner Hoffmann, Saksan DGB:n tuore puheenjohtaja. Hän uskoo, että tämän päivän edunvalvonnassa tarvitaan vahvaa etunojaa.
Reiner Hoffmanin edeltäjän Michael Sommerin kauden kruunasi vähimmäispalkan saaminen Saksaan. Hoffmann taas puhuu verotuksesta ja rahoitusmarkkinoista sekä väestömuutoksesta ja työn tulevaisuudesta.
Reiner Hoffmannin pitkää kokemusta kansainvälisestä ay-liikkeestä arvostetaan. Hän on työskennellyt Euroopan ay-instituutissa ja Euroopan ammatillisessa yhteisjärjestössä EAY:ssä.
Hoffmann korostaa kaikessa oppimista ja koulutusta. Ne ovat hänen sydämenasioitaan. Koulutusta ja jatkokoulutusta edistämällä ay-liike voisi parantaa jäsentensä työllistettävyyttä. Tulevaisuuden työmarkkinoilla tarvitaan koko ajan parempia tietoja ja taitoja.
Työelämä muuttuu yhä nopeammin. Tähän ay-liike ei ole osannut tai ehtinyt reagoida tarpeeksi. Siksi Hoffmann korostaa ennakointia. Tietotekniikka aiheuttaa edelleen suuria muutoksia ja se korvaa jatkossa yhä vaativampia työvaiheita.
Työntekijöiden turvaa nakertaa edelleen ulkoistaminen ja työntekijöiden ajaminen itsensä työllistämiseen. Yhä useammin nettipalvelujen kautta pestattavien vapaiden työntekijöiden palkkiot saattavat näyttää kohtuullisilta, mutta kun niistä maksetaan työvälineet ja sosiaaliturvamaksut, jäljelle jää nälkäpalkka.
Hoffmann puhuu jopa modernista orjakaupasta. Hän pelkää, että työmarkkinat jakautuvat yhä jyrkemmin hyväosaisiin ja täydellisessä epävarmuudessa eläviin työntekijöihin. Tämä vaikeuttaa solidaarista ja yhteisiä etuja korostavaa palkka- ja työehtosopimuspolitiikkaa.
Jussi Tuormaa