Vajaakuntoisten ja pitkäaikaistyöttömien työmahdollisuuksia lisättävä siinä missä eläkeikäistenkin
Eläkkeelle jäädään Suomessa yhä vanhempana. Yli 55-vuotiaiden ja erityisesti 60 vuotta täyttäneiden työllisyysasteet ovat nousseet ripeästi kuluvalla vuosikymmenellä. Vuoden 2005 eläkeuudistuksen keskeisin tavoite etenee, sillä keskimääräisen eläkeiän odotetaan edelleen nousevan.
Pitkäaikaistyöttömien ja vajaatyökykyisten kohdalla kehitys ei ole ollut samansuuntaista. Nyt työtä vailla ja siis vajaan toimeentulon varassa on 40 prosenttia osatyökyvyttömyyseläkkeen saajista.
– Suotuisa taloudellinen kehitys on suurin selittäjä sille, että työelämässä tarvitaan nyt myös varttuneempien työpanosta. Talouskasvun imua tulisi hyödyntää myös niiden eduksi, joita avoimet työmarkkinat hylkivät, SAK:n apulaisjohtaja Kaija Kallinen vaatii.
Osa-aikatyön mahdollisuutta hyödynnettävä enemmän
Kallisen mielestä yrityksissä tulee lisätä vajaatyökykyisten ja pitkään työttömänä olleiden mahdollisuuksia osallistua työelämään ja ansaita työeläkettä. Kaikille osatyökyvyttömyyseläkettä saaville tulee turvata oikeus heille sopivaan osa-aikaiseen työhön.
– Työkokeilut ja osa-aikatyö voivat olla kelpo väyliä takaisin työhön esimerkiksi masennuksesta toipuville pitkän sairausloman tai määräaikaisen eläkkeen jälkeen, Kallinen toteaa.
Myös eläkeuudistuksen toteuttamiseen Kallinen peräänkuuluttaa johdonmukaisuutta.
– Työnantajien on purettava säännöt ja käytännöt, joiden avulla työnnetään joustavaa eläkeikää lähestyviä työhaluisia ulos työpaikasta tai estetään eläkkeellä olevien omavalintaista työhön osallistumista, Kallinen muistuttaa.
SAK:n apulaisjohtaja Kaija Kallinen puhui SAK:n, STTK:n, Akavan ja TELAn eläkepoliittisessa seminaarissa Seinäjoella 9.4.2008.