Ruotsin ay-liikkeessä kiistellään palkkajohtajuudesta
Ruotsissa ammattiliittojen valmistautumista ensi syksynä alkavaan uuteen tes-kierrokseen on viime viikkoina sävyttänyt kiistely palkkajohtajuudesta. Kiista tuli julkiseksi pari viikkoa sitten, jolloin julkistettiin teollisuuden eräiden ammattiliittojen ja työnantajajärjestöjen neuvottelema yhteistyösopimus (industriavtal). Sen tarkoituksena on vahvistaa teollisuuden roolia palkkanormin luojana, jotta teollisuuden kansainvälinen kilpailukyky turvattaisiin ja teollisuuden palkat kehittyisivät suotuisasti.
Närää sopimuksessa on herättänyt kohta, jonka mukaan sopimukseen yhtyvät liitot pitävät keskinäistä yhteistoimintaansa tärkeämpänä kuin koordinaatiota muiden ammattiliittojen sopimustoiminnan kanssa. Ammatillisen keskusjärjestön LO:n johto pitää neuvoteltua sopimusta hyvänä, eikä usko sen rajoittavan LO:n jäsenliittojen keskinäistä koordinaatiota seuraavalla tes-kierroksella.
Kritiikkiä mm. paperityöläisiltä ja palvelualoilta
Paperityöläisten Pappers ei ole kuitenkaan hyväksynyt neuvoteltua sopimusta. Pappers ei myöskään osallistunut sen valmisteluun. Rakennustyöläisten Byggnads, kuljetustyöläisten Transport ja sähköasentajien Elektrikerna tukevat Pappersin ratkaisua. Pappers ja sen päätöstä tukevat liitot korostavat, että tes-toimintaa on koordinoitava ensisijaisesti LO:n jäsenliittojen kesken.
Myös palvelualojen useat liitot ovat suhtautuneet kriittisesti teollisuudessa neuvoteltuun yhteistyösopimukseen. Sen torjuneet ja sitä arvostelevat liitot epäilevät, että sopimus rajoittaa mahdollisuuksia sisällyttää tes-ratkaisuihin erillislisiä matalapalkkaisille työntekijöille ja palkkakuopassa oleville naisille.
Sopimusta neuvottelemassa olleen ammattiliitto IF Metallin edustajat vakuuttavat, että teollisuussopimus ei estä matalapalkkaisten ja naisten aseman kohentamista, eikä LO:n jäsenliittojen tes-koordinaatiota. IF Metallin hallitus suosittelee ensi viikolla kokoontuvalle tes-neuvottelukunnalle sopimuksen hyväksymistä. IF Metallin sopimussihteeri Veli-Pekka Säikkälä totesi torstaina, että teollisuussopimuksesta voi tulla vahva ja toimiva väline teollisuuden osapuolille, vaikka Pappers ei sitä allekirjoitakaan.
Toimihenkilöt vaativat painavampaa roolia
Viime päivinä IF Metall on kiistellyt palkkajohtajuudesta myös teollisuuden toimihenkilöliiton Unionenin kanssa. Unionen on esittänyt, että sen on saatava tes-pöydissä tähänastista painavampi rooli. Perusteluksi Unionen on viitannut toimihenkilöiden kasvaneeseen osuuteen henkilöstöstä. Eräillä teollisuusaloilla toimihenkilöt muodostavat selvän enemmistön ja heidän osuutensa näiden alojen palkoista on vielä suurempi.
Ruotsin teollisuuden osapuolet solmivat edellisen yhteistyösopimuksensa vuonna 1997. Teknologiateollisuuden työnantajaliitto Teknikföretagen irtisanoi sen viime vuonna. Taustalla vaikutti liiton tyytymättömyys teollisuuden ulkopuolella tehtyihin tes-ratkaisuihin, jotka ylittivät teknologiateollisuuden korotusten tason.