VAKL:n kokous perää reilua globalisaatiota
Vaikka globalisaatio on monelta kohdin epätasapainossa, sillä on suuret mahdollisuudet saada aikaan myös hyvää, uskoi Tansanian presidentti Benjamin W. Mkaba puhuessaan lähes 900:lle Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälisen liiton VAKL:n edustajalle Japanin Miyazakissa järjestön 18. maailmankonferenssissa.
Yhdessä presidentti Tarja Halosen kanssa työjärjestö ILO:n globalisaatiokomissiota johtanut Mkapa sanoi kuitenkin, että globalisaation hyvyys pääse esiin vain, jos se saadaan nykyistä parempaan hallintaan.
– Globalisaation on läpäistävä yksinkertainen rehellisyyden ja reilun pelin testi, sanoi presidentti.
Mkapa vertasi globalisaatiota eteenpäin höyryävään mutta kiikkerästi kallistelevaan laivaan, joka voi kaatua oikeastaan millä hetkellä tahansa.
Afrikkalaisen valtionjohtajan näkökulmasta puhuneen Mkapan mukaan varallisuus koko maailman mitassa on lisääntynyt, mutta samalla se on keskittynyt yhä harvempien ihmisten ja valtioiden käsiin.
ILO:n komission tutkimista 73 maasta 48:ssa tulo- ja palkkaerot olivat kasvaneet vuosina 1960-90. Melkein puolet näistä maista oli kehittyneitä maita, ja kuilu kaikkiineen pikemminkin kasvussa kuin kapenemassa.
Mkapa varoitti myös Kiinan ja Intian voimakkaan kasvun luomasta köyhyysharhasta. Hän sanoi, että globalisaatio on auttanut vähentämään maailman köyhyyttä yleensä, mutta muistutti samalla, että viime vuosikymmenen aikana esimerkiksi 82 miljoonaa eteläisen Afrikan ihmistä vajosi absoluuttiseen köyhyyteen.
– Globalisaation on nyt tultava esiin sosiaalisesti: säällisenä työnä, täystyöllisyytenä, nujerrettuna köyhyytenä, sukupuolten tasa-arvona ja kestävänä kehityksenä. Nyt on ihminen saatava globalisaation polttopisteeseen, Mkapa sanoi.
Maanantaina eli Suomen itsenäisyyspäivänä työnsä aloittanut VAKL:n kongressi käsittelee tärkeimpänä asianaan maailmanlaajuisen, tulevaisuuden ay-liikkeen rakentamista ja pohtii erityisesti, miten globalisaatio liikettä muovaa, miten solidaarisuutta voidaan vahvistaa ja miten ay-liikkeen voima kyetään mahdollisimman laajasti yhdistämään.
VAKL:n pääsihteeri Guy Ryderin nimissä kirjoitetun toimintaohjelman ykkösluku eli globaalisaatio-osuus sai eri maiden delegaateilta myötäsukaisen vastaanoton.
SAK:n kansainvälisten asioiden johtaja Marjaana Valkonen sanoi järjestönsä haluavan VAKL:sta entistä tehokkaampaa, voimakkaampaa ja näkyvämpää kansainvälistä ay-liittoa, joka osaa priorisoida toimintojaan.
– Jäsenemme odottavat, että VAKL toimii vaikuttavammin sosiaalisen globalisaation vahvistajana ja edistää kaikin keinoin ILO:n maailmankomission suosituksia.
– Samalla on kuitenkin muistettava ILO:n raportin sanoma: globalisaatio alkaa kotoa, ja vaikutettava maittemme hallituksiin raportin tavoitteiden toteuttamiseksi. Meidän on korostettava kolmikantaista yhteistyötä ja sosiaalista vuoropuhelua, sanoi Marjaana Valkonen.
Globalisaation monipuolinen tutkailu jatkuu kokouksessa koko viikon ja huipentuu torstaihin, kun ILO:n maailmankomission toinen puheenjohtaja, presidentti Tarja Halonen saapuu ay-johtajien eteen valottamaan omaa näkökulmaansa maapalloistumiseen.