Työnantajien kannettava vastuunsa tasa-arvon edistämisestä
Naisten kokema epäoikeudenmukaisuus työelämässä on viimeisten kolmen vuoden aikana lisääntynyt. Tilastokeskuksen joulukuussa 2001 julkaiseman tasa-arvobarometrin mukaan yli 30 % naisista kokee sukupuolestaan olevan haittaa palkkauksessa. Haittaa kokevien osuus on lähes yhtä suuri, kun kyse on ammattitaidon arvostuksesta tai uralla etenemisestä. Osuudet ovat muutaman prosenttiyksikön suurempia kuin vuonna 1998 julkaistussa barometrissä.
SAK:n tasa-arvosihteeri Marja Erkkilä on huolestunut eriarvoisuuden kokemusten lisääntymisestä. Hän vaatii työnantajia kantamaan vastuunsa tasa-arvon edistämisestä:
– Muutos kohti tasa-arvoisempaa työelämää lähtee liikkeelle työpaikoilta. Esimerkiksi tasa-arvosuunnitelman on laatinut vain kolmannes niistä yrityksistä, joiden lain mukaan sellainen pitäisi tehdä.
Tasa-arvon lisääminen työelämässä olisi kaikkien etu. Sen edistäminen ei ole vain naisten asia.
– Epäoikeudenmukaisuuden kokemus lisää stressiä ja sairaspoissaoloja ja samalla laskee työmotivaatiota ja tuloksellisuutta. Viime kädessä kysymys on kuitenkin ihmisarvosta, ei kilpailukyvyn turvaamisesta, toteaa Erkkilä.
Työelämän tasa-arvon edistämistä käsitellään useissa työmarkkinakeskusjärjestöjen työryhmissä. Niillä on myös pysyvä pyöreän pöydän työryhmä, joka seuraa tasa-arvon kehittymistä työelämässä ja tekee esityksiä tasa-arvohankkeista. Lisää tietoa näistä työryhmistä ja muista työelämän tasa-arvoon liittyvistä aiheista löytyy kohdasta Tietoa työelämästä > Työelämän tasa-arvo.
Kansainvälinen kampanja naisten osuuden kasvattamiseksi ay-liikkeessä
Kansainväliset ammattiyhdistysjärjestöt julkistivat tänään kansainvälisenä naistenpäivänä kampanjan, jonka avulla pyritään kasvattamaan naisten osuutta ay-liikkeen jäseninä, aktiiveina ja johtajina. Unions for Women, Women for Unions -kampanjassa ovat mukana mm. Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö EAY ja Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälinen liitto VAKL.
Monet palkansaajajärjestöt eri puolilla maailmaa järjestävät kansainvälisenä naistenpäivänä aiheeseen liittyviä tapahtumia. Eteläafrikkalainen COSATU järjestää naistenpäivänä mielenosoituksia ja aloittaa tiedotuskampanjan kiinnittääkseen yleistä huomiota maan työntekijöiden surkeisiin työskentelyolosuhteisiin. Esimerkiksi ESS CHEM Brothers -yhtiön tehtaassa yksitoista työntekijää – suurin osa naisia – kuoli tulipalon seurauksena, koska tehtaan ovet pidettiin lukittuina työntekijöiden varkauksien ehkäisemiseksi. Eri maissa järjestettävistä tapahtumista löytyy lisää tietoa Vapaiden ammattiyhdistysten kansainvälisen liiton VAKL:n Internet-palvelusta.
Naistenpäivän historia kytkeytyy läheisesti työväenliikkeeseen. Ajatus kansainvälisen naistenpäivän vietosta syntyi viime vuosisadan alussa työläisnaisten tapaamisissa Amerikassa ja Euroopassa. Virallisesti päivää alettiin viettää kansainvälisenä naisten vuonna 1975 Yhdistyneiden Kansakuntien toimesta. Yleiskokous julisti 8. maaliskuuta viralliseksi YK:n naisten oikeuksien ja kansainvälisen rauhan päiväksi kaikissa jäsenmaissa.