Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Apulaisjohtaja Ari Seger: Sair…

Uutinen

Apulaisjohtaja Ari Seger: Sairausvakuutusjärjestelmää syytä joustavoittaa

Ari Seger

– Suomalainen sairausvakuutus on pääosin hyvä ja toimiva järjestelmä, kun on kyse lyhyehköistä sairauksista. Se on kuitenkin valitettavan jäykkä on-off-järjestelmä. Kolmikantaisesti onkin valmisteltu esitystä osittaiseksi sairauspäivärahaksi niin, että työntekijä voisi olla osaksi työssä ja osaksi sairaslomalla silloin, kun se sairauden ja toipumisen kannalta olisi suositeltavaa ja töiden suhteen järjestettävissä. Sairausvakuutuksen osapäivärahajärjestelmä tulisikin pikaisesti toteuttaa, totesi SAK:n apulaisjohtaja Ari Seger &#;8217Sairaspoissaolot ja vaikuttava työterveyshuolto ja kuntoutus’ -seminaarissa Turussa tiistaina.

– Turvattu toimeentulo lyhyissäkin sairaustapauksissa on tarpeen. Sairausvakuutuksen omavastuuaika Suomessa on poikkeuksellisen pitkä jo ILOn normeja ajatellen. Siksi on tärkeää turvata lailla ja työehtosopimuksella oikeus palkkaan lyhyissä sairauspoissaoloissa. Sairaana töihin tulon haittavaikutukset ja kustannukset voivat olla moninkertaiset parin sairauspäivän palkkaan verrattuna.

– Toisaalta sairauspäivärahan ehdoton 300 päivän takaraja on myös osoittautunut ongelmalliseksi elävässä elämässä. Järjestelmän joustavoittaminen onkin tarpeellinen lähiaikojen uudistus.

– Sairaspoissaolojen osuus teoreettisesta työajasta on viimeisten parinkymmenen vuoden aikana teollisuudessa vaihdellut viiden ja kuuden prosentin välillä. Palvelualoilla prosentti on selvästi alempi. Yrityskohtaiset erot ovat kuitenkin suuret. Olisikin kiintoisaa nähdä, voitaisiinko tutkimuksella osoittaa eroja yritysten ja työyhteisöjen johtamis- ja työturvallisuuskulttuurin sekä työterveydenhuollon toiminnan vaikutuksista poissaolojen määrään ja pituuteen? Olisi paikallaan myös selvittää, löytyykö työelämän arjesta jo nyt hyviä käytäntöjä, joita voitaisiin menestyksellisesti markkinoida muillekin. Aina ei tarvita ainakaan heti alkuun uusia projekteja hyvien mallien rakentamiseksi.

Lisätietoja

Apulaisjohtaja Ari Seger, puh. 040 502 4141

Ari Segerin koko puheenvuoro