Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Vakinaiset työsuhteet mahdolli…

Uutinen

Vakinaiset työsuhteet mahdollistavat perhevapaiden tasa-arvoisemman käytön

Kuva: Ville Juurikkala.

Työnantajille perhevapaista aiheutuvia kustannuksia on mahdollista jakaa entistä tasaisemmin nais- ja miesvaltaisten alojen kesken. Hidas mutta varma tapa on edistää sitä, että vanhemmat jakaisivat lastenhoitovapaita nykyistä enemmän keskenään. Jotta vanhemmilla olisi tähän oikeasti mahdollisuus, on heillä oltava turvalliset, vakinaiset työsuhteet.

Nopea kädenojennus naisia työllistäville aloille olisi laajentaa työnantajan mahdollisuuksia saada Kelalta korvauksia tilapäisistä hoitovapaista aiheutuvista palkkakuluista. Lähes kaikissa työehtosopimuksissa vanhemmilla on oikeus palkkaan tilapäisen hoitovapaan ajalta eli kun työntekijä on pois töistä alle 10-vuotiaan lapsen äkillisen sairastumisen vuoksi.

Vanhemmat voivat tällä hetkellä jo varsin laajasti jakaa lapsen syntymään ja hoitoon liittyviä vapaita keskenään. Lisää mahdollisuuksia saatiin viime vuodenvaihteessa, kun isyysvapaa piteni 12 arkipäivällä – tosin ehdollisesti – ja vanhemmille tuli mahdollisuus pitää vanhempainvapaa osa-aikaisena osa-aikatyön rinnalla. Uuteen tupo-sopimukseen saatiin lisäksi mukaan SAK:n voimakkaasti ajama osittaisen hoitovapaan pidennys toisen kouluvuoden päättymiseen saakka.

Sekä vanhempainvapaan, hoitovapaan että osittaisen hoitovapaan jakaminen on kuitenkin käytännössä mahdollista vain, jos molemmilla vanhemmilla on kokoaikainen, toistaiseksi voimassa oleva työ. Vaikka lyhyiden isyysvapaiden pitäminen on jo nykyään yleistä, vanhempainvapaan ja hoitovapaan jakaminen on yhä harvinaista. Käytännössä siis äidit pitävät edelleen valtaosan lakisääteisistä lastenhoitovapaista, mikä aiheuttaa keskimääräistä enemmän kustannuksia työvaltaisille naisten aloille.

Eduskuntavaalien alla on käyty keskustelua siitä, miten perhevapaista aiheutuvia kustannuksia pitäisi tasata nais- ja miesvaltaisten alojen kesken. Kustannuksia tasataan tosin jo tälläkin hetkellä, sillä työnantaja saa päivärahat palkallisen äitiysvapaan ajalta ja työantaja voi hakea korvausta Kelalta myös äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaiden ajalta kertyneen vuosiloman kustannuksiin.

SAK:n sosiaalipoliittisen sihteerin Kaija Kallisen laatimassa muistiossa tarkastellaan lähemmin perhevapaiden aiheuttamia kustannuksia ja esitellään keinoja näiden kustannusten tasaisemmaksi jakamiseksi.

Lastenhoitovapaista aiheutuvien kustannusten tasaaminen