Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Hyvinvointi työssä luo innovaa…

Uutinen

Hyvinvointi työssä luo innovaatioita

Marja Erkkilä

Investoinnit tekniikkaan ja laitteisiin lisäävät tuottavuutta, mutta vähintään yhtä tärkeätä on sijoittaa työntekijöiden hyvinvointiin ja osaamiseen, SAK:n kehittämispäällikkö Marja Erkkilä muistuttaa.

– Liian monella työpaikalla arki on pelkoa työpaikan menettämisestä ja turhautumista siihen, ettei työntekijöitä kuunnella. Sen sijaan varmuus työpaikasta, mielekäs työ, hyvä esimies ja kannustava ilmapiiri auttavat jaksamaan ja innostavat yrittämään, Erkkilä sanoi torstaina Tekesin järjestämässä tilaisuudessa Helsingissä.

Tutkimusten perusteella työntekijät ja työnantajat ovat yhtä mieltä siitä, että työn mielekkyys ja työntekijöiden tasa-arvoinen kohtelu parantavat tuottavuutta ja kilpailukykyä.

– Jo nyt tuottavuuden lisäyksestä puolet syntyy osaamista ja vuorovaikusta parantamalla. Työnantajilla ei todellakaan ole varaa jättää työntekijöiden osaamista hyödyntämättä. Haasteena onkin luoda työpaikoilla luottamukseen perustuva ilmapiiri, jossa keskustelu on avointa ja innovaatioita syntyy, Erkkilä kuvailee.

Työelämän laatu ratkaisee

Erkkilä pitää työmarkkinoista käytävää julkista keskustelua jossain määrin ongelmallisena.

– Puhutaan sopimisen malleista ja rakenteellisista uudistuksista. Vaikka asiat ovat tärkeitä, tavallinen ihminen harvoin niihin samastuu. Ihmisille läheisempiä kysymyksiä ovat työssä jaksaminen ja viihtyminen ja käytännölliset keinot niiden parantamiseen.

Erkkilä viittasi tuoreeseen TNS-Gallupin selvitykseen, jonka mukaan työntekijöiden kokema tyytymättömyys kohdistuu useimmiten esimiesten tapaan johtaa ja kohdella työntekijöitä. Tyytyväisyys lisääntyy työssä, jossa tapahtuu ja jossa työntekijä voi oppia uutta. Työntekijöiden sitoutumista edesauttaa tasa-arvoinen kohtelu ja hyvä ilmapiiri.

– Ihmisten tuottamasta arvonlisästä valtaosa syntyy sitoutumisen, aloitteellisuuden ja luovuuden kautta. Tässä on suuri haaste johtamiselle, Erkkilä summasi.