Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n sosiaalipoliittinen siht…

Uutinen

SAK:n sosiaalipoliittinen sihteeri Mirja Janérus: Yhteinen sitoutuminen tarpeen syrjäytymisen ehkäisyssä

– STM:ssä valmistunut kansallinen köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen toimintasuunnitelma on hyvä apuväline kansallisessa toiminnassamme köyhyyden ja syrjäytymisen ehkäisemisessä, vaikka se ei sisälläkään mitään varsinaisia uusia esityksiä, toteaa SAK:n sosiaalipoliittinen sihteeri Mirja Janérus. – Kun eri hallinnonalojen käynnissä olevat ja käynnistymässä olevan toimenpiteet on koottu yhteen, on niiden seuranta helpompaa. Samoin ohjelmassa käy ilmi miten työmarkkinaosapuolet ja kansalaisjärjestöt omassa toiminnassaan ovat sitoutuneet köyhyyden ja syrjäytymisen ehkäisyyn.

– Ay-liikkeen kannalta on tärkeää, että tässä hallituksen hyväksymässä asiakirjassa todetaan toisaalta ansiosidonnaisen sosiaaliturvan, toisaalta julkisten sosiaali-, terveys-, koulutus- ja työvoimapoliittisten palvelujen merkitys suomalaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa, Janérus toteaa.

Ohjelmasta nousevat esiin suomalaisen yhteiskunnan monet vahvuudet. Suomalainen koululaitos onnistuu tarjoamaan verraten hyvät lähtökohdat suurelle enemmistölle nuorista. Vaikka yksinhuoltajien asemassa ei Suomessakaan ole juuri hurraamista, köyhien yksinhuoltajien osuus on Suomessa kansainvälisesti verrattuna pieni. Myöskään eläkeläisten köyhyys ei Suomessa ole samanlainen ongelma kuin monissa muissa EU-maissa. Keskeiseksi ongelmiksi raportissa puolestaan nousee mm. suomalaisen työttömyyden rakenne. Työttömyys pitkäaikaistuu ja uhkaa periytyä sukupolvelta toiselle. Työttömyyden pitkittyessä myös monenlaiset riskit ja ongelmat kasautuvat.

Omassa köyhyyspaketissaan SAK on katsonut, että köyhyysongelman kestävä ratkaisu voi perustua vain siihen, että terveille ja työkykyisille ihmisille tarjotaan mahdollisuus oman toimeentulonsa hankkimiseen työllä. Toinen lääke köyhyysongelmaan on ansiosidonnaiselle työttömyysturvalle pääsyn helpottaminen.

– Myös nyt valmistunut ohjelma tukee SAK:n linjauksia. Köyhyyden poistamiseksi on työttömien pääsyä työhön ja toisaalta paluuta ansioturvan piiriin helpotettava. Lyhytaikaisista töistä ansioturvan piiriin pääsemisen helpottaminen auttaisi ihmistä selviytymään ilman toimeentulotukea ja olisi niin inhimillisesti kuin taloudellisestikin oikea ratkaisu, Mirja Janérus toteaa.

– Nuorten työelämään tulijoiden tukemiseen löytyy voimavaroja, mikäli aitoa poliittista tahtoa on. Peruskoulun keskeyttäneitä on vuositasolla noin 200, yksilöllinen apu näille nuorille on löydettävissä. Samoin tukipalvelujen ja työllisyyspolkujen rakentaminen on saatava toimimaan sille rajatulle joukolle, jolla ei ole peruskoulun jälkeistä koulutusta.