Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Kehysriihessä vauhditettava as…

Uutinen

Kehysriihessä vauhditettava asuntorakentamista

– Kehysriihessä hallituksen on tehtävä täsmäpäätöksiä, jotka ovat niin suhdanne-, työllisyys- kuin asuntopoliittisestikin perusteltuja ja tarpeellisia. Yksi tällainen päätös on asuntorakentamisen vauhdittaminen. Kohtuuhintaisista asunnoista on kova puute – rakennusalan työvoima- ja muista resursseista sitä vastoin ei. Rakennushankkeita pystytään nyt myös toteuttamaan kohtuullisilla kustannuksilla, toteaa SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen.

Ihalaisen mukaan asuntopula jatkuu niin pääkaupunkiseudulla kuin muissakin suurissa keskuksissa. Tilannetta ei suhdanteiden heikkeneminen ole muuttanut miksikään. Kasvuseuduilla on iso puute kohtuuhintaisista asunnoista, varsinkin vuokra-asunnoista, mutta myös asumisoikeus- ja omistusasunnoista. Näillä paikkakunnilla asunnon hankkimisen vaikeus jarruttaa myös työvoiman saantia ja heikentää siten tulevan talouskasvun edellytyksiä.

– Nyt onkin oikea hetki ja itse asiassa korkea aika varmistaa yhteiskunnan tukeman asuntotuotannon eli aravarakentamisen vakaa ja riittävän korkea taso. Tähän tarvitaan muun muassa aravalainajärjestelmän ehtojen kiireellistä uudistamista vastaamaan muuttuneita, matalan inflaation ja korkotason olosuhteita, Ihalainen korostaa.

SAK:n mielestä lainaehdot on muutettava sellaisiksi, että aravavuokrat pysyvät kohtuullisina ja että myös asuntojen korjaamiseen voidaan riittävästi varautua. Rahoitusehtojen muuttaminen vaikuttaa erityisesti pidemmällä aikavälillä. Siksi asuntojen korjausrakentamiseen ja kunnostamiseen on mm. työllisyyssyistä kohdennettava nopeasti myös valtion tukea, josta onkin jo saatu myönteistä kokemusta.

– Kohtuullisten asumiskustannusten ohella aravalainajärjestelmän uudistamisen on tuettava myös tuotannon liikkeelle lähtöä. Tavoitteena olevan asuntotuotannon toteutuminen edellyttääkin asuntosektorin kaikilta toimijoilta ja osapuolilta, rakennuttajat mukaan lukien, hyvää yhteistyötä, vastaantuloa ja sitoutumista, Ihalainen painottaa.