Koulutus auttaa selviytymään työelämän muutoksissa
Porilaista Jukka Forsströmiä voi hyvällä syyllä kutsua koulutusfriikiksi. Niinpä oli enemmän kuin luontevaa, että Forsström lähti muutama vuosi sitten kouluttautumaan työpaikkansa koulutusneuvojaksi.
– Ilman ammattiosaston tukea tämä olisi yksinäinen homma. Meillä onneksi ammattiosasto on aina ollut koulutusasioissa aktiivinen, sanoo Jukka Forsström koulutusneuvojan tehtävästä.
”Me” tarkoittaa valkopigmenttejä valmistavaa tehdasta, joka vuodesta 2008 on ollut nimeltään Sachtleben Pigments. Omistaja on taas vaihtumassa ja siksi tunnelmat työpaikalla ovat odottavat.
– Koulutuspuolellakin on nyt hiljaisempaa. Meillä on työnantajan kanssa yhteinen koulutustyöryhmä ja tämän vuoden koulutussuunnitelma on tehty – tosin pienen patistelun jälkeen, Forsström kertoo.
Työnantajaa Jukka Forsström kiittelee koulutusmyönteisyydestä. Forsström tähdentää, että tehtaan hyvä tulos perustuu työntekijöiden korkeaan osaamiseen. Sen perusta on ammattitaidossa, jota pidetään yllä ja kehitetään.
Jukka Forsström on työskennellyt pigmenttitehtaalla kohta neljäkymmentä vuotta. Sinä aikana hän on oppinut tehtaan toiminnasta lähes kaiken ja on nyt työnantajalle kullanarvoinen: Forsström voidaan heittää melkein tehtävään kuin tehtävään.
Nykyinen työtitteli tuppaa naurattamaan, vaikka tärkeästä asiasta onkin kysymys.
– Olen aloitejärjestelmän operatiivisen toiminnan hallintohenkilö. Käytännössä tuo tarkoittaa aloitteiden käsittelijää.
Työntekijöiden aktiivisuudesta kertoo se, että jokainen tehtaalla töissä oleva tekee vuodessa keskimäärin 1,3 aloitetta. Työntekijöiden ideoiden avulla on muun muassa saatu aikaan merkittäviä energiansäästöjä, Forsström kertoo ylpeänä.
Kaikenikäiset kaipaavat neuvoja
Koulutusneuvoja Jukka Forsströmiltä pyytävät kaiken ikäiset työntekijät. Tyypillinen ”asiakas” on 25–30 -vuotias nuori työntekijä, jota oma uravalinta mietityttää.
– Yhdessä pohdimme, miten opintoja voisi jatkaa. Kerron eri oppilaitoksista, ja siitä millaista koulutusta ne tarjoavat. Minun tehtäväni on myös kannustaa opiskelemaan lähteneitä viemään opintonsa loppuun.
Forsström on ehdottomasti sitä mieltä, että +50-vuotiaat eivät ole työelämässä menetettyjä tapauksia, eikä viisikymppisten pidä itse niin ajatella.
– Opiskella voi minkä ikäisenä tahansa, minä olen itse siitä elävä esimerkki.
Forsströmin mukaan näyttötutkinto on iäkkäämmille hyvä tapa todentaa oma osaaminen. Kannattaa myös miettiä, millaisesta osaamisesta itselle olisi hyötyä, ja miten omaa osaamista voisi kohentaa.
– Sanon aina, että muutos on mahdollisuus, sitä ei pidä pelätä.
Forsström on ottanut koulutusneuvojana tehtäväkseen myös eläkeikää lähenevien valmentamisen eläkepäiviin. Työelämästä eläkkeelle siirtyminen voi olla kova paikka, jos elämä on pyörinyt vahvasti töiden ympärillä ja kaveritkin ovat tulleet työyhteisöstä.
– Muistutan, että eläkkeelläkin voi opiskella, ja innostan porukkaa miettimään, mitä eläkkeellä voisi harrastaa.
Ay-toimintaan tulossa uutta verta
Ay-liikkeen ajama työntekijöiden kolmen päivän koulutusoikeus kutistui neuvottelujen loppurutistuksessa malliksi, jossa työnantajia tsempataan kouluttamaan henkilöstöään verovähennyksen avulla. Jukka Forsströmistä tämäkin on parempi kuin ei mitään.
– Fiksut työnantajat tietysti kouluttavat henkilöstöään eikä tällaisilla työpaikoilla varmaan tule muutoksia. Ei tämä meilläkään vaikuta, Forsström arvioi.
Hän iloitsee siitä, että ay-toiminta kiinnostaa työntekijöitä ja ammattiosasto on saanut innostettua porukkaa osallistumaan ay-koulutukseen. Myös työturvallisuuskoulutus on vetänyt väkeä.
Jukka Forsström on järjestänyt nuorille jäsenille vaikuttamiskoulutusta.
– Sitä kautta saadaan uutta verta ay-toimintaan. Uskon, että tähän koulutusneuvojan hommaankin löytyy jatkaja, kun muutaman vuoden kuluttua jään eläkkeelle.
Pirjo Pajunen