Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Tupossa sovittava työaikavalvo…

Uutinen

Tupossa sovittava työaikavalvonnan tehostamisesta (28.10.2000)

SAK:n 15. työympäristöseminaari 28. – 29.10.2000 Kiljavan opistolla
SAK:n osastopäällikkö Kirsti Palanko-Laaka:

Työsuojelupiirien tekemä työaikalain noudattamisen valvonta on tuonut esille hälyttä-vän paljon lain rikkomisia. Ylitöiden enimmäismääriä on ylitetty, työaikakirjanpitoa on laiminlyöty ja vuorokausilevon antamisessa on ollut puutteita. Kuljetusalan yrityksissä tapaukset ovat olleet törkeimpiä. Siellä niitä on ollut myös eniten.

Syitä on haettava 1990-luvulla tapahtuneesta työaikakäytäntöjen muutoksista. On todennäköistä, että työehtosopimuksiin perustuvat paikallisen sopimisen järjestelyt ovat hämärtäneet työaikalain työsuojelullista tehtävää. Vuonna 1996 voimaan tullut uusi työaikalaki antoi joustavampia mahdollisuuksia käyttää vuorokautista ja viikoit-taista ylityötä tietyillä seurantajaksoilla. Samalla kuitenkin alennettiin vuosittaisia yli-työn enimmäismääriä. Työaikasuojelun peruselementit säilyivät edelleen laissa. Eri-tyisen tärkeä uudistus tuolloin oli vähintään 11 tunnin vuorokautinen lepoaika.

Työaikojen käytöllä on suuri merkitys työntekijöiden jaksamisessa ja työturvallisuu-dessa. Koska työaikojen paikallisen sopimisen käytännöt ovat levinneet vasta 1990-luvulla, ei vielä ole olemassa tutkimustietoa niiden pitkäaikaisvaikutuksista työnteki-jöiden terveyteen ja työkyvyn säilyttämiseen. SAK on vaatinut tällaista tutkimusta osaksi Suomen hallituksen valmistelemaa työntekijöiden työssä jaksamisen ohjel-maa. Tapaturmavakuutuslaitosten liitolle ilmoitetut tapaturmien ja ammattitautien määrät ovat huolestuttavasti kääntyneet nousuun.

Tulopoliittisissa sopimusneuvotteluissa SAK on vaatinut työaikavalvonnan tehosta-mista sekä työsuojeluviranomaisilta että työmarkkinaosapuolilta. Epäterveiden käy-täntöjen kitkemiseksi työmarkkinajärjestöjen yhteisenä tehtävänä on vaikuttaa hyvän työaikakulttuurin syntymiseen. On välttämätöntä, että näinä aikoina, jolloin työikäinen väki alkaa huveta dramaattisesti, myös työnantajat ottavat täyden vastuun työnteki-jöiden työhyvinvoinnista. Myös henkilöstön edustajien toimintamahdollisuuksia työ-suojelussa tulisi kehittää.