Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Lauri Lyly: Ollilan näke…

Uutinen

SAK:n Lauri Lyly: Ollilan näkemykset tuposta harhaisia

SAK:n edunvalvontaosaston johtaja Lauri Lyly

SAK:n johtaja Lauri Lyly ihmettelee Nokian ja Shellin hallituksen puheenjohtajan Jorma Ollilan näkemyksiä tupojärjestelmän haitallisuudesta. Lyly muistuttaa tupojen nostaneen Suomen 1990-luvun lamasta ja näin myös auttaneen osaltaan Nokian menestystä.

– Ollila totesi lauantaina Yleisradion Lauantaiseurassa tupon olevan menneen maailman järjestelmä, johon ei ole paluuta ja joka on syypää myös hoitoalan ongelmiin. Onko Ollila jo unohtanut, miten Suomi nostettiin 1990-luvun puolenvälin jälkeen lamasta?

– Eikö juuri maltillinen tulopolitiikka luonut kilpailukykyä, jonka avulla Suomeen syntyi yli 400 000 työpaikkaa? Siitä kilpailukyvystä taisi Nokiakin saada osansa nousten maailman johtavaksi matkapuhelinvalmistajaksi – ja hyvä niin, Lyly kommentoi tuoreeltaan Ollilan näkemyksiä.

Hänen mielestään Ollilan näkemys tupo-järjestelmän syyllistämisestä palkkatasa-arvo-ongelmiin on yhtä käsittämätön.

– Keskitetyillä sopimuksilla on voitu tukea pienipalkkaisten, naisvaltaisten alojen palkkakehitystä. Niin on tapahtunut, koska tupojen kautta palkkaratkaisut ovat ns. sekalinjaisia sentti/prosentti-ratkaisuja, koska niissä on ollut mukana tasa-arvoerä ja koska tupojen yhteydessä tehdyt veronalennukset on painotettu pieni- ja keskituloisiin, Lyly toteaa.

– Lisäksi tupojen kylkeen on voitu rakentaa kuntien palkkaohjelma, jonka vaikutus on kohdistunut myös naisvaltaisille hoitoaloille. Miten Ollila voi väittää, että liittokierroksilla palkkatasa-arvoa voidaan paremmin hoitaa, Lyly kysyy.

Lisäksi Lyly muistuttaa, että tupoissa on voitu kehittää palkkausjärjestelmiä, joiden kautta myös naisten ja miesten välistä palkkatasa-arvoa on voitu edistää.