Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset G Livelab ja radio – lii…

Ahti Vänttinen ja Tanja Douglass G Livelabin esiintymislavalla.

Uutinen

G Livelab ja radio – liitto keksi uuden tavan toimia

Mitä muuta ammattiliitto voi tehdä kuin neuvotella työehtosopimuksia jäsenilleen? Paljonkin: pyörittää muun muassa kulttuuriravintolaa ja paikallisradiota.

SAK:laisen Muusikkojen liiton omistama Livelaboratorio perusti viime syksynä musiikkiklubi G Livelabin ja osti Radio Helsingin liiketoiminnan.

– Olemme jo pitkään etsineet uudenlaisia tapoja toimia. Tämä konsepti sopii meidän alalle, perustelee liiton puheenjohtaja Ahti Vänttinen.

Klubitoiminta on herättänyt jäsenissä runsaasti kiinnostusta ja liitto on saanut kiitosta rohkeudesta kehittää ennakkoluulottomasti toimintaansa. Nyt samantyyppistä toimintaa viritellään myös muille paikkakunnille.

Muusikkojen liiton jäsenistä valtaosa on freelancereita, erilaisissa pätkätyösuhteissa työskenteleviä ja itsensä työllistäjiä. Vänttisen mukaan liitto haluaa olla etulinjassa parantamassa heidän asemaansa.

– Jäsenistämme vain noin kolmannes on enää työsuhteisia. Perinteinen edunvalvonta ja työehtotoiminta eivät riitä tyydyttämään jäsenistön tarpeita.

Työtä ja kokeiluja

Tanja DouglassG Livelab tarjoaa muusikoille mahdollisuuksia keikkailla, mutta toimii nimensä mukaisesti myös laboratoriona, jossa voidaan kehitellä erilaisia kaupunkikulttuurin ja alustatalouden toimintatapoja.

– Toiminta on lähtenyt mukavasti käyntiin ja loppuunmyytyjä keikkoja on viikoittain, kertoo G Livelabin toimitusjohtaja Tanja Douglass.

Klubi on julkaissut oman kännykkäsovelluksen, jolla voi tilata keikkaliput etukäteen ja klubilla jopa juomat suoraan pöytään. Jatkossa applikaatiolla voi tilata lähialueen ravintoloista toimitettavaa ruokaa.

G Livelabin ja Radio Helsingin työntekijöistä noin puolet on työsuhteessa. Puolet työpanoksesta hankitaan ostopalveluna. Toimintaa pyöritetään 50-60 hengen voimin ja heistä noin puolet on työsuhteessa.

Yhteisöllisyys vahvassa nosteessa

Muusikkojen liitto tavoittelee G Livelabilla näkyvyyttä ja uudenlaista asennetta.

– Emme ole halunneet sanoa uudelle ei, vaan olemme lähteneet miettimään, miten uudet työn teon tavat voivat hyödyttää jäseniämme, Ahti Vänttinen sanoo.

Liitossa on havaittu, että jäsenet kaipaavat yhteisöllisyyttä ja mahdollisuutta tehdä ja kehitellä asioita yhdessä. Sosiaalinen media tarjoaa alustan, jossa liiton jäsenet voivat muodostaa ryhmiä ja lähteä edistämään tärkeäksi kokemiaan asioita.

– Yhdessä sovittuihin normeihin ja ryhmään sitoutumiseen perustuva toiminta voi olla käytännössä yhtä vaikuttavaa kuin perinteinen työehtosopimusten ja lainsäädäntöön vaikuttamisen kautta tapahtuva edunvalvonta, Vänttinen huomauttaa.

Oma radio – muusikoille vahvempi asema

Radio Helsinki on jo muuttanut Muusikkojen liiton ja G Livelabin kanssa samaan kiinteistöön. Radion uusi ohjelmakartta julkaistaan helmikuussa.

– Radion ja klubin toiminnat tukevat toisiaan vahvasti. Klubilla on oma radio ja radiolla oma klubi, iloitsee Tanja Douglass.

Douglass ja Vänttinen sanovat, että Radio Helsingin musiikillinen linja on vastakohta soittolistoja pyörittäville formaattiradioille. Keskeisessä roolissa ovat muusikot ja musiikin erikoisohjelmat.

– Haluamme vahvistaa suomalaisen musiikin ja musiikin tekijöiden asemaa.

Ahti Vänttinen muistuttaa, että oma radio on myös mahtava vaikutuskanava ammattiliitolle ja mahdollistaa keskustelun herättämisen liitolle tärkeistä asioista.

Pirjo Pajunen