Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Kesäduunari-infoon soittajien …

Uutinen

Kesäduunari-infoon soittajien määrä on tuplaantunut

Maksuton kesäduunaripuhelin numerossa 0800 179 279

Tänä vuonna mukana SAK, STTK ja Akava

SAK:n, STTK:n ja Akavan Kesäduunari-infopuhelin on palvellut neuvoa tarvitsevia toukokuusta lähtien. Eniten yhteydenottoja on tullut palvelualalla työskenteleviltä kesä-työntekijöiltä.

Kesäduunari-infopuhelimeen on tullut alkukesän aikana yhteydenottoja noin 290 kappaletta. Yhteydenottojen määrä on kaksinkertaistunut viime vuoteen verrattuna. Kesäduunarineuvoja Joonas Tutti arvelee kasvun johtuvan puhelimen onnistuneesta markkinoinnista, kaikkien palkansaajien keskusjärjestöjen yhteistyöstä sekä kesätyösuhteiden määrän kasvusta viime vuoteen verrattuna.

&#;8211 Kysyjiä ovat tähän mennessä askarruttaneet palkkaa ja työsopimusta, esimerkiksi koeaikaa ja määräaikaisuutta koskevat asiat, Tutti kertoo.

Neuvoja ovat kyselleet alle parikymppisten kesäduunarien lisäksi kesätöissä olevat korkeakouluopiskelijat, kesätyöntekijöiden sukulaiset sekä järjestäytymättömät pientyönantajat.

– Työnantajat ovat tiedustelleet nuoren henkilön palkkaamiseen liittyvistä asioista kuten tuoko nuoren palkkaaminen mukanaan korostetun työturvallisuusvelvoitteen. Työnantajia ovat askarruttaneet myös palkkaa, lomakorvauksia ja työaikaa koskevat asiat, Tutti toteaa.

Yhteydenottojen perusteella näyttää siltä, että kesäduunarien oikeudet jäävät helposti toteutumatta. Esimerkiksi palkkaan kuuluvia lisiä ei aina makseta tai ylitöitä teetetään jatkuvasti ilman suostumusta ja korvausta. Joidenkin nuorten osalta poiketaan työsuhteen ehdoissa yleissitovan työehtosopimuksen vähimmäistasosta.

– Nuorten toivotaan siirtyvän työelämään yhä aikaisemmin. Kuitenkin kesätöissä saadut kielteiset kokemukset ruokkivat negatiivista suhtautumista työelämään. Kannattaa pitää mielessä, että työelämän pelisääntöjen noudattaminen on pitkällä tähtäimellä koko yhteiskunnan etu, Tutti muistuttaa.

Kesäduunari-infopuhelin palvelee maanantaista perjantaihin kello 9-15 numerossa 0800 179 279 elokuun puoleen väliin saakka. Soittajalta ei vaadita ammattiliiton jäsenyyttä avun saamiseksi. Palveluun voi soittaa myös nimettömänä.

SAK:n kesäduunari-infopuhelin on palvellut jo seitsemän vuoden ajan. Tänä vuonna puhelinpalvelu laajeni kaikkien palkansaajien keskusjärjestöjen yhteiseksi, kun Akavakin liittyi projektiin. STTK saatiin mukaan jo viime vuonna.