Nuoret ja maahanmuuttajat alepalkalla töihin?
SAK kummeksuu esitystä koulutussopimuksesta.
– Koulutussopimus antaa työnantajalle mahdollisuuden maksaa opiskelijalle haluamansa korvauksen ilman, että työssäoppijalla on työsuhde työnantajaan. Haavoittuvimmassa asemassa olisivat nuoret ja maahanmuuttajat, SAK:n työehtoasioiden päällikkö Annika Rönni-Sällinen huomauttaa.
Koulutussopimukseen ei opetus- ja kulttuuriministerille tänään jätetyssä selvityksessä sovellettaisi miltään osin työsopimuslakia tai työlainsäädäntöä, vaikka työntekijälle maksettaisiin ”alepalkkaa”.
Suomen suurin palkansaajakeskusjärjestö muistuttaa voimassaolevasta periaatteesta, jonka mukaan koulutukseen liittyvästä työssäoppimisesta ei makseta palkkaa eikä siitä synny työsuhdetta.
– Työssäoppiminen on oikeasti oppimista, eivätkä oppijat voi korvata oikeaa työvoimaa. Esitys puuttuukin työsuhteen perusasioihin. Jos työntekijälle maksetaan vastiketta työstä, kyseessä on työsuhde, Rönni-Sällinen huomauttaa.
SAK painottaa, ettei se vastusta palkan maksamista työssäoppijalle.
– Tällöin on kyse työsuhteesta ja työnantaja voi tehdä työntekijän kanssa oppisopimuksen. SAK:n mielestä pidempi työssä oppiminen tulisikin aina suorittaa oppisopimuksella.
Työssäoppimista yhtenäistetään
SAK:n koulutuspäällikkö Mikko Koskinen kiittää opetus- ja kulttuuriministeriön tilaamaa selvitystä muilta osin.
– Nykyinen työharjoitteluviidakko avautuu hankalasti työpaikoilla. On erityisen hyvä, jos erilaisia työssäoppimisen muotoja yhdistetään kokonaisuudeksi ja samalla kevennetään työpaikan hallinnollista taakkaa.
– Tervetullutta on myös koulutuksen järjestäjän vastuun lisääminen. Sillä voidaan varmistaa riittävä ohjaus opiskelijalle sekä se, että työpaikalla oppiminen vastaa tutkintovaatimuksia, Koskinen huomauttaa.
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on ottanut tänään vastaan ehdotuksen koulutussopimuksen käyttöönotosta ammatillisessa koulutuksessa.