Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Kreikan ay-liike on tehnyt ILO…

Uutinen

Kreikan ay-liike on tehnyt ILOlle valituksen vyönkiristysohjelmasta

Kansainvälinen työjärjestö ILO

Kreikan palkansaajia edustava ammatillinen keskusjärjestö on valittanut Kansainväliselle työjärjestölle ILOlle Kreikan talouden pelastusohjelman mahdollisesta ristiriidasta työelämän kansainvälisten sopimusten kanssa. Asiasta on kertonut ruotsalainen ay-julkaisu LO-Tidningen.

Valitus koskee Kreikan hallituksen ja parlamentin päätöksiä, jotka mitätöivät keskusjärjestötasolla solmitun minimipalkkasopimuksen ja sallivat matalammista vähimmäispalkoista sopimisen toimialakohtaisissa neuvotteluissa. Valituksen tehneen ay-järjestön mielestä menettely loukkaa sen oikeutta neuvotella ja solmia kollektiivisia työehtosopimuksia.

Valitus koskee myös poliittisten päättäjien ratkaisuja, joilla alle 24-vuotiaat työntekijät on siirretty vähimmäispalkkamääräysten soveltamisalan ulkopuolelle.

ILOn asiantuntijakomitea on ottanut kreikkalaisten valituksen esille vuosiraportissaan, mutta ILOlla ei ole vielä kantaa kiistaan. LO-Tidningenin mukaan ILO on tarjoutunut lähettämään asiantuntijoitaan Kreikkaan tutkimaan kiistanalaista asiaa. ”On hyvin epätavallista, että ILO haluaa lähettää tällaisen valtuuskunnan EU-maahan”, LO-Tidningen toteaa.