Tanska ryhtyy rajoittamaan työvoiman vapaata liikkuvuutta siirtymäajalla
Tanskassa on sovittu toimenpiteistä, joiden avulla varaudutaan työvoiman vapaaseen liikkuvuuteen EU:n laajentuessa vappuna 2004. Käytännössä kyse on siirtymäajan käyttöönotosta työvoiman vapaaseen liikkuvuuteen, vaikka virallisesti Tanska avaa työmarkkinansa EU:n laajentuessa. Työvoiman vapaata liikkuvuutta rajoittavista toimista on sovittu hallitus- ja oppositiopuolueiden yhteisessä sopimuksessa joulukuun alussa. Sopimuksessa esiteltyjen toimenpiteiden tavoitteena on varmistaa, että Tanskassa noudatetaan jatkossakin tanskalaisia työehtoja. Toisena tavoitteena on estää sosiaaliturvan väärinkäyttö. Sopimuksen laatimiseen on osallistunut myös mm. Tanskan suurin ammattijärjestö LO.
Sopimuksen mukaan uusista EU:n jäsenmaista tulevat työntekijät tarvitsevat työ- ja oleskeluluvan. Luvan saamisen ehtona on kokoaikainen työpaikka ja työsopimus, joka noudattaa tanskalaisia työehtoja. Luvan edellytyksenä on myös, että työnantaja on rekisteröitynyt Tanskassa.
Ilman oleskelu- ja työlupaa voi Tanskaan tulla etsimään työtä kuuden kuukauden ajaksi. Tuona aikana ulkomainen työnhakija ei ole kuitenkaan oikeutettu tanskalaiseen sosiaaliturvaan.
Puolueet ovat sopineet maksimissaan seitsemän vuoden siirtymäajasta. Siirtymäajan jatkotarvetta tarkastellaan vuonna 2006, kaksi vuotta laajentumisen jälkeen. Jos tarpeen, siirtymäaikaa voidaan jatkaa aina vuoteen 2011 asti. Sopimukseen sisältyy tukku keinoja, joiden avulla sosiaaliturvan väärinkäyttö estetään. Työehtojen noudattamisen valvontaa helpottaa kanneoikeus, joka ammattiliitoilla Tanskassa on.
Suomessa siirtymäaikalaki eduskuntaan
Suomessa hallitus sai joulun alla valmiiksi lakiesityksen siirtymäaikalaista. Eduskunnan on tarkoitus käsitellä laki kevään kuluessa. Lakiesityksen mukaan siirtymäajaksi tulee aluksi kaksi vuotta, jonka jälkeen tilannetta tarkastellaan uudestaan ja päätetään tarvitaanko jatkoaikaa. Hallitus antaa asiasta eduskunnalle selonteon keväällä 2006. Pisimmillään siirtymäaika voi Suomessa olla seitsemän vuotta.
Työehtojen valvonnan tehostamiseksi SAK on vaatinut ammattiliitoille kanneoikeutta. Nykyisin vain työntekijä, jonka työehtoja on rikottu, voi nostaa kanteen työnantajaa vastaan.