Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Työaikadirektiivin uudistukses…

Uutinen

Työaikadirektiivin uudistuksessa otettava huomioon Euroopan ay-liikkeen näkemykset

SAK:n hallitus:

SAK:n hallitus

SAK:n hallituksen mukaan työaikadirektiivin uudistamisessa on otettava huomioon eurooppalaisen ammattiyhdistysliikkeen ja Euroopan parlamentin näkemykset. EU:n työ- ja sosiaaliministerit yrittävät päättää työaikadirektiivistä neuvoston ylimääräisessä kokouksessa Brysselissä huomenna.

Suomi tuo EU:n puheenjohtajamaana neuvoston huomiseen kokoukseen kompromissiesityksen, jota ammattiyhdistysliike pitää huolestuttavana erityisesti päivystysaikaa ja työajantasoittumisjaksoja koskevien muutosesitysten sekä ns. opt out -järjestelmän vuoksi. SAK:n hallituksen mukaan muutosehdotukset voivat johtaa siihen, että lopputuloksena on EU:n historian ensimmäinen työelämän huononnusdirektiivi.

Vaikein kysymys työaikadirektiivin uudistuksessa on eurooppalaisella tasolla ns. opt out -järjestelmä, jota Suomi ei ole ottanut käyttöön. Se antaa työnantajalle mahdollisuuden sopia yksittäisen työntekijän kanssa, ettei työsuhteessa noudateta 48 tunnin enimmäisviikkotyöaikaa. Suomen kompromissiehdotus kylläkin rajoittaisi opt outin käyttöä nykyisestä, mutta sen käyttö olisi jatkossa kuitenkin tietyin ehdoin mahdollista.

Ay-liike ja Euroopan parlamentti ovat edellyttäneet, että opt outin käytölle on säädettävä tiukat rajat ja että sen käytöstä on luovuttava tietyn siirtymäajan kuluessa. Myös työajan tasoittumisjakson pidentämiselle ay-liike ja parlamentti ovat vaatineet tiukkoja ehtoja ja todenneet, että pidentämisestä on pääsääntöisesti sovittava työehtosopimuksilla, ei lainsäädäntöteitse.

Ammattiyhdistysliike ja parlamentti ovat lähteneet myös siitä, että useimmissa tapauksissa päivystysaika pitää laskea kokonaisuudessaan työajaksi. Suomen kompromissiehdotuksessa sen sijaan päivystysaikaa, jona ei työskennellä, ei katsota työajaksi, ellei laissa tai työehtosopimuksissa ole toisin määrätty.

SAK:n ja Euroopan ammatillisen yhteisjärjestön, EAY:n mielestä Euroopan parlamentin näkemykset muodostaisivat tasapainoisen pohjan direktiivin uudistamiselle. Komissio ja neuvosto eivät kuitenkaan ole ottaneet parlamentin esityksiä huomioon työaikadirektiivin valmistelussa.

Mikäli neuvosto ei huomisessa kokouksessaan pääse poliittiseen yhteisymmärrykseen direktiivin uudistamisesta, saattaa esitys jäädä pitkäksikin aikaa hyllylle. Saksa on nimittäin ilmoittanut, että se ei aio ottaa direktiiviä käsittelyyn omalla puheenjohtajakaudellaan. SAK:n hallituksen tämänpäiväisessä kokouksessa toivottiinkin, että Euroopan neuvosto saavuttaa yhteisymmärryksen parlamentin esitysten pohjalta.

Lisätietoja:
SAK:n päälakimies Jorma Rusanen, puh. 040 548 5661