Paikallinen sopiminen edellyttää luottamusta
Nesteen Porvoon jalostamon pääluottamusmies Sami Ryynänen toteaa, että paikallinen sopiminen onnistuu, kun neuvottelijat molemmin puolin pöytää voivat luottaa toisiinsa. Myös lopputuloksen pitää olla molempien mielestä ”win−win”.
Työnantajat ja Sipilän hallitus vaativat kuorossa paikallisen sopimisen lisäämistä, vaikka useimmat tessit mahdollistavat sen jo. Nesteen Porvoon jalostamon pääluottamusmiehelle Sami Ryynäselle paikallinen sopiminen on tuttua.
Mistä olette sopineet paikallisesti?
− Olemme sopineet mm.12 tunnin vuorojärjestelmästä, seisokkien työajoista, palkkioista ja talokohtaisesta palkkausjärjestelmästä.
Miten neuvottelut sujuivat?
− Neuvottelut ovat sujuneet pääsääntöisesti avoimesti ja asioita on käyty perusteellisesti läpi. Asioista on voitu käydä avointa ja reilua keskustelua työnantajan kanssa.
Mihin neuvottelut tökkäävät?
− Neuvottelut ovat voineet tökätä siihen, jos toinen osapuoli tulee neuvotteluihin valmiilla päätöksellä. Silloin asiassa ei ole neuvotteluvaraa.
Mitkä ovat onnistumisen avaimet?
− Neuvottelussa pitää antaa kummallekin osapuolelle riittävät taustatiedot neuvotteluun vaikuttavista asioista. Onnistuneet neuvottelut edellyttävät luottamusta puolin ja toisin. Myös neuvotteluiden lopputuloksen pitää olla ”win-win” molempien mielestä.
Millaisia kokemuksia sinulla on?
− Kokemukseni paikallisesta sopimisesta ovat pääsääntöisesti myönteisiä. Ne vaativat kuitenkin aikaa ja syvällistä paneutumista asioihin.
Aiotteko sopia jatkossakin?
− Juuri nyt ei ole akuuttia tarvetta paikalliselle sopimiselle, mutta varmasti jatkossakin tulemme sopimaan paikallisesti, jos tarve vaatii.
− Yleissitova työehtosopimus on kuitenkin hyvä perälauta paikalliselle sopimiselle. Yhtiössämme on totuttu tekemään paikallisia sopimuksia ja uskon tämän perinteen jatkuvan myös tulevaisuudessa, jos asioista voidaan jatkossakin avoimesti neuvotella.
Aino Pietarinen