SAK, STTK ja Akava: EU:n budjettia suunnattava osaamiseen ja hyvien työpaikkojen luomiseen
Palkansaajakeskusjärjestöjen mielestä Euroopan unionin rahoja on käytettävä enemmän eurooppalaisten palkansaajien työllisyyden ja osaamisen parantamiseen. Tästä syystä SAK, STTK ja Akava esittävät, että unionin on vähintään tuplattava tutkimus-, koulutus- ja innovaatiomäärärahansa. Niiden osuuden pitäisi siis nousta ainakin viidennekseen EU:n budjetista seuraavalla budjettikaudella.
Globalisoituvassa taloudessa on entistä tärkeämpää edistää kilpailukykyä ja työllisyyttä. Nykyinen EU:n budjetin rakenne ei mahdollista riittäviä panostuksia osaamiseen. Tutkimusrahoitusta pitäisi järjestöjen mielestä suunnata enemmän uusia ja pysyviä työpaikkoja tuoville aloille.
SAK:n, STTK:n ja Akavan mielestä keskustelu Suomen nettomaksuista antaa rajallisen kuvan unionin taloudellisista vaikutuksista. EU-jäsenyyden tuloja, menoja ja hyötyjä on vaikea määritellä kattavasti. Esimerkiksi unionin kansalaisoikeuksille, sisämarkkinoille tai kauppapolitiikalle on hankala laskea hintalappua.
Palkansaajakeskusjärjestöjen mielestä EU:n jäsenmailtaan keräämät tulot ovat sopivassa suhteessa maiden kansantuloon. Jos unionin toiminta kehittyisi palkansaajien kannalta hyvin myönteisesti, maksutason korotus ei olisi täysin mahdoton vaihtoehto. Nykyinen EU:n tulojen keruujärjestelmä ei kuitenkaan ole täysin avoin, joten se pitäisi uusia ennakkoluulottomasti.
SAK, STTK ja Akava ovat antaneet tämänsuuntaisen lausunnon Euroopan komissiolle, jolla on meneillään lausuntokierros budjetin tulevaa uudistamista silmälläpitäen. Itse lausunto löytyy keskusjärjestöjen nettisivuilta.