Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset Kesäduunin jälkeen kannattaa t…

Uutinen

Kesäduunin jälkeen kannattaa tarkistaa palkkakuitti

Kesäduunari-info

– Palkkakuitti kannattaa tarkistaa huolella kesäduunin päätyttyä, SAK:n kesäduunari-infon palveluneuvoja, lakimies Suvi Vilches muistuttaa.

– Työsuhteen päättyessä on hyvä varmistaa, että palkkatiedot ovat oikein ja että ilta-, viikonloppu-, ylityö- ja muut alan työehtosopimuksen mukaiset korvaukset on maksettu. Lisäksi on syytä tarkistaa, että työnantaja on huolehtinut asianmukaisista veroista ja työeläkemaksuista, Vilches sanoo.

Työnantajilla on lakisääteinen velvollisuus maksaa sunnuntaisin ja juhlapäivinä tehdystä työstä kaksinkertaista palkkaa. Lisäksi työntekijällä on vuosilomaan perustuva oikeus saada korvaus pitämättömistä lomapäivistä.

– Säädökset koskevat myös kesätyöntekijöitä, Vilches korostaa.

Tarvittaessa työntekijällä on oikeus periä saataviaan myös jälkikäteen, kahden vuoden ajan työsuhteen päättymisestä lukien. Jokaisella on myös lakisääteinen oikeus saada työsuhteen päätyttyä pyynnöstä työtodistus.

Tänä vuonna Kesäduunari-infon puoleen kääntyneitä askarrutti erityisesti työaikoihin liittyvät kysymykset. Etenkin palvelualoilla tehdään usein työsopimuksia, joissa viikoittainen tuntimäärä on määritelty joustavaksi, esimerkiksi 0-40 tuntiin viikossa.

– Tunteja voidaan tarjota sovitun haarukan mukaan eli huomattavasti vähemmän kuin mitä nuori on työhaastattelun perusteella saattanut kuvitella. Sopimus kannattaakin käydä huolellisesti läpi ikävien yllätysten välttämiseksi, Vilches huomauttaa.

SAK:n Kesäduunari-info vastasi tiedusteluihin jo viidettä kesää. Maksuton palvelu palveli kaikkia kesätyöntekijöitä toukokuun alusta elokuun puoleenväliin.