Nuorisotakuussa huomio henkilökohtaiseen palveluun
Nuoriostakuun kehittämisessä erityistä huomiota on kiinnitettävä nuorten henkilökohtaiseen palveluun, tukeen ja ohjaamiseen, sanoo SAK:n työllisyysasioiden päällikkö Pirjo Väänänen.
SAK:n mielestä tulevan hallituksen on jatkettava nuorisotakuuta laajalla yhteistyöllä. Väänäsen mukaan nuorisotakuun toteuttamisessa on päästy vasta alkuun, mutta jo nyt yhteistyö eri tahojen kesken on lisääntynyt.
– Vaikka nuorisotyöttömyys on edelleen korkealla, ovat nuoret työttöminä selkeästi muita työttömiä lyhemmän ajan.
TE-toimistojen palveluissa on Väänäsen mukaan edelleen parannettavaa. Onnistumisen avain on, että nuorille tarjotaan henkilökohtaista palvelua ja siihen varataan TE- toimistoissa riittävät resurssit.
– Nuorilla on oikeus laadukkaisiin palveluihin ja heti työttömyyden alussa tehtävään työllisyyssuunnitelmaan.
Nuorisotakuun toteuttamiseen on tällä hallituskaudella käytetty 60 miljoonaa euroa vuodessa. Samanaikaisesti on kuitenkin leikattu nuorisotakuuta tukevista peruspalveluista ja koulutuksesta, Pirjo Väänänen paheksuu.
Tutkintoa vailla olevien kouluttamista tuettava
SAK on esittänyt ammatillisen koulutuksen uudistamista 2+1 -mallin pohjalta, jossa opiskelu alkaa oppilaitoksessa ja opintojen edetessä siirrytään oppisopimukselle.
– Myös peruskoulun jälkeistä tutkintoa vailla olevien sekä alaa vaihtavien nuorten kouluttamista on tuettava, Väänänen korostaa.
Valtakunnallinen nuorisotakuutyöryhmä julkisti tänään esityksensä nuorisotakuun jatkamiseksi ja kehittämiseksi. Pirjo Väänänen osallistui SAK:n edustajana ryhmän työhön.