Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset EAY:n kongressin aiheina EU:n …

Uutinen

EAY:n kongressin aiheina EU:n tulevaisuus ja hyvinvointiyhteiskunta

Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö EAY

Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö EAY järjestää 10. edustajakokouksensa Prahassa 26.-29.5.2003. Edustajakokokous kokoaa noin 70 kansallista keskusjärjestöä 37 maasta; Suomesta edustettuina ovat SAK, STTK ja AKAVA. Lisäksi kokoukseen osallistuu 11 eurooppalaista ammattisihteeristöä, joista useimmissa on suomalaisia ammattiliittoja jäseninä.

Noin 500 kokousedustajaa päättää järjestön strategisista linjauksista neljäksi vuodeksi eteenpäin. Tällä kertaa tehtävä on erityisen haastava, sillä EU on laajenemassa ja syvenemässä, taloudelliset kehitysnäkymät ovat synkkenemässä ja maailmantilanne kiristymässä. Kun EAY oli edellisen kerran koolla Helsingissä kesäkuussa 1999, oli ilmassa tulevaisuudenuskoa ja valmiutta pyrkiä luomaan entistä iskukykyisempi eurooppalainen ay-liike. Uskoa ja valmiutta on löydettävä tälläkin kertaa.

EAY:n edustajakokousvalmisteluissa, järjestön hallituksessa ja valmistelukomiteassa, on käsitelty neljää raporttia, joiden pohjalta edustajakokous laatii tulevien vuosien toimintaohjelman. Raportit käsittelevät EU:n tulevaisuutta, eurooppalaisen yhteiskunta- mallin vahvistamista, Euroopan tason työmarkkinaneuvotteluja ja Euroopan ja muun maailman suhteita. Myös ay-liikkeen omiin järjestöllisiin haasteisiin otetaan kantaa.

Ay-oikeuksia vahvistettava

Parhaillaan Brysselissä istuva ja EU:n tulevaisuutta suunnitteleva konventti on ollut sekä EAY:n että sen jäsenten, myös SAK:n, tiiviin tarkkailun alla. Konventti, joka koostuu sekä vanhojen että uusien jäsenmaiden hallitusten ja parlamenttien sekä EU-toimielinten edustajista, pyrkii esittämään luonnoksen EU:n tulevasta perussopimuksesta, jota EAY kutsuu perustuslailliseksi sopimukseksi. Tällaisen myös SAK on viime edustajakokouksensa päätöksin ottanut tavoitteekseen.

Ay-liikkeen kannalta on olennaisen tärkeätä, että vuonna 2000 Nizzan huippukokouksessa yksimielisesti hyväksytty perusoikeusasiakirja saadaan sitovaksi osaksi EU:n perusnormistoa eli konventin ja sen jälkeen kokoontuvan hallitustenvälisen konferenssin laatimaan sopimusluonnokseen. Perusoikeusasiakirja pitää sisällään paljon hyvää ja tärkeätä ja ennen kaikkea ay-perusoikeudet eli järjestäytymis-, neuvottelu- ja työtaisteluoikeudet. On mahdotonta kuvitella EU:n historiallista laajentumista ilman tällaista varmistusta.

Kolmikantaa vahvistettava

EAY:n edustajakokous jatkaa järjestön kamppailua ns. eurooppalaisen yhteiskuntamallin puolesta sen edelleen kehittämiseksi. Nykyinen Euroopan unioni, jonka kaikkia 15 jäsenmaata yhdistää poliittinen demokratia, kehittynyt sosiaaliturva ja neuvottelevat työmarkkinat, on ratkaisevasti turvallisempi paikka elää kuin mm. Amerikan Yhdysvallat. Mutta itsetyytyväisyyteen ei ole syytä: EU:n köyhyysrajan alla elävien ihmisten luku kaksinkertaistuu nykyisestä 50 miljoonasta EU:n laajentuessa. Työttömyys koettelee sekä vanhoja että uusia jäsenmaita. Siirtolaisten ja maahanmuuttajien asema vaatii aivan erityistä huomiota kaikkialla.

EAY:ssä on lähdetty siitä, että neuvottelu- ja sopimusyhteiskunnan perinne on paras pohja, jolta ratkoa ongelmia. Myös Euroopan tason kolmikantaa ja neuvotteluja tulee kehittää edelleen. Tämä on talous- ja rahaliitto EMU:n oloissa välttämätöntäkin. Ns. sosiaalidialogi eli Euroopan tason neuvottelujärjestelmä on tähän saakka työnantajien kanssa käydyissä neuvotteluissa tuottanut neljä raamisopimusta. Tällä tiellä on syytä jatkaa.

EAY on viime vuosina korostanut yhteisen talouspolitiikan merkitystä rahapolitiikan eurooppalaistuttua EMU-alueella. Myös Prahan edustajakokous korostanee tätä jo haitallisen verokilpailun ja muun sosiaalisen dumppauksen estämiseksi.

Vahva ja dynaaminen Eurooppa on meidän kaikkien suomalaistenkin etujen mukaista. Eurooppalainen malli tarjoaa myös muulle maailmalle esimerkin, joskaan sitä ei tietenkään voi sellaisenaan viedä Aasiaan, Afrikkaan tai Amerikan mantereelle. EAY:n raportti Euroopasta globalisoituvassa maailmassa tulee varmasti herättämään vilkkaan keskustelun Prahassa maailmantilanteen tuolloisesta lämpötilasta riippumatta.

Sääntömuutoksia ja henkilövaihdoksia

EAY:n Prahan edustajakokous päättää myös järjestön sääntömuutoksista. SAK:n ja muiden pohjoismaisten järjestöjen mielestä nykyiset säännöt ovat pääosin hyvät, eivätkä ne vaadi suurempaa remonttia.

Prahan kokous on myös vaalikokous. EAY:ta 12 vuotta vetänyt italialainen pääsihteeri Emilio Gabaglio jää eläkkeelle. Ainoaksi seuraajaehdokkaaksi on ilmoittautunut Britannian TUC:n pääsihteeri John Monks, 58. Hänet valittaneen yksimielisesti.

Monksia ja muita Prahassa valittavia odottaa vaikea työsarka. EAY:n sihteeristö uudistuu lähes kokonaan. Ja erittäin arvostetun pääsihteeri Gabaglion jälkeen ei kenelläkään uusista tule olemaan helppoa.

Eurooppasihteeri Markku Jääskeläinen, SAK

SAK:n edustajat

SAK lähettää EAY:n edustajakokoukseen 12 edustajaa. SAK:n keskustoimistosta Prahaan lähtee puheenjohtaja Lauri Ihalainen, varapuheenjohtaja Pekka Ahmavaara ja kansainvälisen osaston johtaja Marjaana Valkonen sekä varaedustajina Eurooppasihteeri Markku Jääskeläinen, kansainvälisten asioiden sihteeri Turo Bergman ja kehittämispäällikkö Eija Hietanen. Liitoista edustajina ovat puheenjohtajat Tuire Santamäki-Vuori (KTV), Ann Selin (PAM), Erkki Vuorenmaa (Metalli), Pekka Hynönen (Rakennusliitto), Raimo Rannisto (VTY) ja Ritva Savtschenko (SEL).

Linkkejä

Urakkana Eurooppa: Millaisen Euroopan sinä haluat?
EAY:n Internet-palvelu