Fiksu pomo ehkäisee kuormittumista
Kiire kiristää pinnaa ja epävarmuus työn jatkumisesta kalvaa mieltä. Nämä ovat tuttuja tunteita monilla työpaikoilla. Hyvä uutinen on, että liiallista kuormittumista voidaan oikein toimimalla ehkäistä.
Työnantajalla on työturvallisuuslain mukaan velvollisuus huolehtia työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Haitallista työkuormitusta pitää ehkäistä ennakkoon eikä vain reagoida kielteisiin seurauksiin.
– Työnantajan on oltava selvillä työpaikan kuormitustekijöistä ja oma-aloitteisesti ryhdyttävä toimiin, jos kuormittumisesta aiheutuu haittaa tai vaaraa työntekijöiden terveydelle, sanoo SAK:n työympäristöasiantuntija Raili Perimäki.
Psykososiaalinen kuormittuminen on lain mukaan huomioitava työterveyshuollon tekemässä työpaikkaselvityksessä, jossa kartoitetaan ja arvioidaan työn vaaroja. Kun arviointi tehdään huolellisesti, työnantajan on helpompi tunnistaa työn kuormitustekijät ja ehkäistä niitä.
– Valitettavasti työnantajien ja esimiesten osaamisessa on puutteita tunnistaa työstä aiheutuvaa kuormitusta. Tähän auttaisi koulutus, mutta työnantajilla ei ole lakisääteistä velvollisuutta kouluttautua työsuojeluun, vaikka he siitä vastaavatkin.
Haitallista kuormitusta voidaan vähentää kiinnittämällä huomioita esimerkiksi töiden organisointiin ja työnjakoon, työtehtävien selkiyttämiseen ja esimiestyöhön. Vuorotyön haittoja voidaan vähentää muun muassa hyvällä työvuorosuunnittelulla.
Raili Perimäen mukaan muutos- ja irtisanomistilanteet ovat työntekijöille erityisen kuormittavia.
– Ne ovat raskaita tilanteita myös niille, jotka saavat pitää työpaikkansa. Irtisanomistilanteissa tukea tarvitseekin koko työyhteisö.
Pirjo Pajunen/SAK