Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset SAK:n Pertti Parmanne: Työllis…

Uutinen

SAK:n Pertti Parmanne: Työllisyydestä budjettiriihen pääkysymys

Pertti Parmanne

Valtiovarainministeriön tänään julkistetussa budjettiehdotuksessa ei ole vielä riittävästi otettu huomioon heikentyneitä työllisyysnäkymiä. Kansliapäällikkötyöryhmälle jäikin odotetusti suuri vastuu työllisyys- ja aikuiskoulutusmäärärahoista.

Hallituksen budjettiriiheen mennessä kansliapäälliköiltä tarvitaan ehdotus, joka tarjoaa mahdollisuuden työttömyyden katkaisuun nykyistä selvästi suuremmalle joukolle ja aikaisemmassa työttömyysvaiheessa. Työministeriö arvioi työvoimapoliittiseen aikuiskoulutukseen tulevan ensi vuonna tuntuvasti enemmän hakijoita kuin tänä vuonna. Aloituspaikkoja onkin lisättävä ja parlamentaarisen aikuiskoulutustyöryhmän esittämä osaamisen nosto-ohjelma käynnistettävä.

Ministeriön veroehdotukset lisäävät käteen jääviä palkkatuloja verraten tasaisesti kaikilla tulotasoilla. Budjettiriihessä hallituksen on jo työllisyyssyistä syytä oikaista ehdotusta enemmän pienituloisiin painottuvaksi. Jos työttömien verotus veroratkaisujen ja maksunkorotusten yhteisvaikutuksesta kiristyy, on se kompensoitava esimerkiksi päivärahojen lisäkorotuksella.

SAK:n alustava laskelma VM:n budjettiesityksen vaikutuksista nettoansioihin

SAK:n keskeisimmät tavoitteet valtion vuoden 2003 talousarvioon
SAK:n esitykset valtion talousarvioon vuodelle 2003 ja vuosien 2003-2006 määrärahakehyksiin (pdf)

Lisätietoja

SAK:n yhteiskuntapoliittisen osaston johtaja,
pääekonomisti Pertti Parmanne, puh. (09) 7721 310