SAK:n Lyly: Sopimus antaa ainekset pidempiin työuriin ja aktiivisempaan työttömyysturvaan
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly on tyytyväinen työuraneuvotteluissa tehtyyn sopimukseen. Lylyn mukaan keskeiset elementit ratkaisussa ovat työelämän laadullinen parantaminen, nuorten ja epävarmoissa työsuhteissa olevien nopeutettu pääsy ansiosidonnaisen turvan piiriin sekä työttömäksi joutuvien ikääntyneiden turvan varmistaminen.
– Neuvotteluiden tavoite oli löytää keinoja, joilla työelämää parannetaan niin, että työntekijät kokevat mielekkäänä jatkaa työssä nykyistä pidempään. Näitä keinoja onnistuttiin löytämään niin työhyvinvointiin kuin työterveydenhuoltoon liittyen, sanoo Lyly.
Lyly antaa suuren arvon sille, että ay-liikkeen pitkäaikainen tavoite lyhentää ns. työssäoloehtoa saatiin toteutettua. Jatkossa yhä useamman nuoren ja epävarmassa työsuhteessa olevan on helpompi päästä ansiosidonnaisen työttömyysturvan piiriin, kun oikeus tähän voidaan kerätä kuuden kuukauden työskentelyllä.
– Meille on tärkeää, että palkansaajilla on näkymä turvatummasta tulevaisuudesta aikana, jolloin työsuhteet usein ovat pätkittyneitä. Tällä ratkaisulla parannetaan sekä työuran alku- että loppupäässä olevien, työttömäksi joutuvien palkansaajien asemaa merkittävästi.
Ikääntyneiden työntekijöiden osalta turva taataan oikeudella saada työvoimaviranomaisen järjestämä tukityö tai muu aktiivitoimi, jolla työssäoloehto jälleen täyttyy. Näiden henkilöiden työttömyysturva määräytyy aiemman työsuhteen palkan perusteella.
Yhteistyön lisäännyttävä työpaikoilla
Lyly huomauttaa kuitenkin, että tehty sopimus edellyttää merkittävää sitoutumista ja panostuksia niin työnantajilta kuin maan hallitukselta.
– Työntekijät ovat kantaneet suuren vastuun raamisopimuksessa ja nyt tehdyssä ratkaisussa. Työnantajien on myös syytä lunastaa lupauksensa ja huolehtia yhteistyön lisääntymisestä työpaikoilla, vaatii Lyly.
– Aktiivisen työvoimapolitiikan rahoituksen ja sisältöjen on oltava kunnossa, jotta sopimus muuttuu käytännön toimiksi. SAK ei voi hyväksyä kehysriihessä kohtuuttomia leikkauksia, joilla nyt saavutettu sopu vesitettäisiin. Maan hallituksen on päinvastoin panostettava kasvun ja työllisyyden edellytyksiin.
Työurasopimus lyhyesti
<style type=”text/css”>
table.taulukko#N1011B { border-left-width: 1px; border-top-width: 1px; border-right-width: 0px; border-bottom-width: 0px;}table.taulukko#N1011B th { border-right-width: 1px; border-bottom-width: 1px; border-left-width: 0px; border-top-width: 0px;}table.taulukko#N1011B td { border-right-width: 1px; border-bottom-width: 1px; border-left-width: 0px; border-top-width: 0px;} th#N1011B_1 { width: 50%; } td#N1011B_1 { width: 50%; } th#N1011B_2 { width: 50%; } td#N1011B_2 { width: 50%; }</style>
Mitä sovittiin työelämän kehittämisestä? Nuorten työllistäminen
Työssä jatkamisen tukeminen
Työpaikkojen toimet työhyvinvoinnin edistämiseksi
Osatyökykyisten työllisyyden parantaminen
|
Mikä muuttuu työttömyysturvassa? Vuodesta 2014 alkaen Parannukset
Rakenteelliset muutokset
Mitä sovittiin eläkejärjestelmään?
|