Irtisanomisaallon jatkuminen huolestuttaa
Massiiviset irtisanomiset ja uudet ilmoitukset yt-neuvotteluista ovat jatkuneet vuodenvaihteen jälkeenkin. Kahden ensimmäisen viikon aikana yt-neuvottelujen kohteeksi on julkisuudessa olleiden tietojen mukaan joutunut jo 2 616 työntekijää ja toimihenkilöä. Wärtsilän päätös lakkauttaa Turun laivadieselmoottoritehdas ja siirtää tuotanto Italiaan käynnisti 680 henkilöä koskevat yt- neuvottelut. Elisan yt- neuvottelut päättyivät 904 henkilön vähennyksiin.
Vuosi on alkanut työmarkkinoilla todella synkkien uutisten merkeissä. Jos tällä tahdilla jatketaan, koko vuoden saldoksi muodostuu lähes 70 000 välittömän irtisanomisuhan alle joutuvaa työntekijää, toteaa SAK:n apulaisjohtaja Matti Viialainen.
Yhä useammin kyse on siitä, että sinänsä kannattava tuotanto siirretään Suomesta joko Kiinaan, Viroon tai muualle Eurooppaan. Turun tehtaan lakkauttamisessa ja siirrossa Italiaan yhtenä perusteena on ilmeisesti ollut myös se, että irtisanomiskustannukset olisivat Italiassa muodostuneet selvästi Suomea korkeammiksi.
Tämä johtaa väistämättä tarpeeseen luoda EU:n tasoiset pelisäännöt ja vähimmäisehdot monikansallisten yritysten irtisanomistilanteisiin sekä vaatimuksiin siitä, että Suomessa työntekijöiden muutosturvaa näissä tilanteissa parannetaan, toteaa Viialainen.
Viimeaikaisia irtisanomisia ja yt-neuvotteluja (lehdistökatsaus 1.12.2003-19.1.2004) (pdf)
Lue myös
– Irtisanomis- tai lomautusuhka joka kuudennella SAK:laisella työpaikalla (SAK:n tiedote 10.12.2003)
– SAK:n luottamusmieskysely syksy 2003. Tutkimustieto 4/2003 (pdf)
– Suomalaisten pörssiyhtiöiden yt-neuvotteluja vuonna 2003 (pdf)