Hyppää sisältöön

s a k·fi Näistä puhutaan Uutiset YTV kilpailuttaa työehtoja (12…

Uutinen

YTV kilpailuttaa työehtoja (12.5.1999)

Työnantaja on hylännyt piirisovittelija Esa Lonkan sovintoesityksen pääkaupunkiseudun jätekiistassa. Ranskalaisessa omistuksessa oleva Sita Finland Oy pyrkii muuttamaan suomalaista sopimusjärjestelmää kieltäytymällä noudattamasta työehtosopimusta. Sen sijaan yritys ajaa henkilökohtaista sopimista, jolloin työntekijät voidaan kilpailuttaa toisiaan vasten. Tätä ay-liike ei voi hyväksyä.

Vastuun tilanteesta kantaa pääkaupunkiseudun yhteistyövaltuuskunta YTV. YTV näyttää johdonmukaisesti syyllistyvän työntekijöiden huonoilla työehdoilla kilpailuttamiseen. YTV ei ole ottanut omassa toiminnassaan mitään opiksi vuoden takaisesta bussilakkokiistasta, joka sekin koski työntekijöiden työsuhteen ehtoja kilpailutilanteessa. Nyt syntyvistä jätevuorista vastuun kantaakin YTV ja sen johto.

Pääkaupunkiseudun jätekiistalla on laajempaa merkitystä ja siinä tehtävät ratkaisut kiinnostavat koko ay-liikettä. Pääkaupunkiseudun kuntien päättäjien olisi syytä selvittää, mitä heidän valtakirjallaan asioita hoitava YTV käytännössä puuhailee. Kiistassa yksinkertainen ratkaisu on, että YTV edellyttää sopimuksissaan alan työehtosopimuksen noudattamista. Tämän ei pitäisi olla ylivoimaista eikä vaikeaa.

SAK katsoo, että jokaisella työntekijällä tulee olla oikeus työehtosopimusten vähimmäissuojaan palkka- ja muissa työehdoissaan. Perustyöehdoistaan taistelevat työntekijät saavat tarvittaessa koko ay-liikkeen tuen.